Székelyföldnek is jelzésértékű lehet Korzika autonómiája

Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa szerint a francia tervek mérföldkövet jelentenek.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 18:50
Antal Árpád RMDSZ-es politikus. Fotó: Gönczy Tamás Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig jelzésértékűnek tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.

A székelyföldi politikus közösségi oldalán úgy fogalmazott: Emmanuel Macron bejelentése mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is.

Emlékeztetett, hogy Franciaország eddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától, most pedig az államfő kihirdette a francia állam azon szándékát, hogy hat hónapon belül létrehozzák Korzika autonómiáját.

Mint írja, ez azt jelenti, hogy a francia állam elismeri a korzikai közösség specifikus voltát történelmi, nyelvi és kulturális tekintetben egyaránt, és ezt a francia alkotmányba is belefoglalják.

Mi, székelyek is pontosan ezt szeretnénk! Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját

– mutat rá bejegyzésében Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint Európa átalakulásának vagyunk szemtanúi, és jelzésértékűnek tartja, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát, és elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét. – Hajrá, Székelyföld, hajrá, székelyek! – zárja bejegyzését Antal Árpád.

Borítókép: Antal Árpád RMDSZ-es politikus. (Fotó: Gönczy Tamás/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.