Újabb al-kaidás fenyegetés Svédország ellen

A svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (Säpo) még augusztus közepén ötös skálán hármasról négyesre emelte a terrorfenyegetettség szintjén az országban, köszönhetően a Korán-égetések nyomán kialakult erőszakos eseményeknek és közvetlen fenyegetéseknek. Az al-Kaida terrorszervezet a héten ismét Svédországot vette célba, egyelőre szavakkal.

2023. 09. 17. 19:59
null
LEBANON-SWEDEN-RELIGION-KORAN-UNREST Fotó: ANWAR AMRO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapban megemelt terrorszint nagyon magas fenyegetettséget jelöl, négyes szint az elmúlt évtizedekben csak egy rövid ideig volt érvényben, 2015 novembere és a 2016 márciusa között. 

A hírszerző szolgálat indoklása szerint eddig csak lehetséges célpontként szerepelt terrorszervezetek listáján Svédország, de most már kiemelt célpontnak tekinthető. 

A toleranciájáról és példás demokratikus berendezkedéséről elhíresült Svédországot az iszlám világ egyre inkább ellenséges országnak tekinti, elsősorban a rendszeressé vált, nyilvános Korán-égetések miatt. Az ország NATO-csatlakozásának is ez az egyik kerékkötője, Recep Tayyip Erdogan török elnök többször leszögezte, hogy amíg Stockholm (és más svéd városok) utcáin szabadon Koránt égethetnek, addig nem fogja Ankara ratifikálni a svéd csatlakozási kérelmet. A szent könyv svédországi égetése nyomán több muszlim országban is voltak erőszakos tüntetések. Irakban, ahonnan kiutasították a svéd nagykövetet, a tüntetők behatoltak a külképviseletre és felgyújtották azt. Bejrútban Molotov-koktélt dobtak szintén a svéd nagykövetségre, miután a Hezbollah vezetője, Hassan Nasrallah korábban felszólította a fiatal muszlimokat, hogy védjék meg a Koránt és büntessék meg az égetések mögött állókat.

Az al-Kaida terrorszervezet augusztusban  a svéd király elleni merényletre buzdította híveit, szintén a Korán-égetések miatt, ami pont XVI. Károly Gusztáv trónralépésének ötvenedik jubileuma előtt hangzott el.  

A svéd király ünneplése mindenesetre rendben lezajlott, többek között nyitott hintón, veteránautón és egy XVIII. századi evezős bárkán járta körbe a királyi pár Stockholm belvárosát szombaton. 

A biztonságosnak nem mondható járművek közelébe bárki odaférhetett, mindenféle külön biztonsági ellenőrzés nélkül, ami annak a fényében, hogy az al-Kaida az esemény előtt ismételt fenyegetést tett közzé az uralkodó ellen, meglehetősen bátor lépés a svéd szakszolgálatoktól. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az al-Kaida újabb svéd nagykövetségek, valamint párizsi minisztériumok támadásával kapcsolatban tett közzé fenyegetést a Sada al-Malahim propagandalap legfrissebb számában. A terrorcsoport újra a Korán-égetésekre hivatkozik, és nem jelöli meg pontosan, melyik intézmények szerepelnek a célpontjában. 

Most már világos, hogy Svédország úgy döntött, hogy átveszi a vezetést az iszlám és a muszlimok elleni háborúban az EU-tagországok között, és így vetélytársa Franciaországnak, Dániának és másoknak az első helyért az Istennel és küldöttével szembeni versenyben 

– áll az újságban.

A Sveriges Radio közszolgálati csatornának nyilatkozó terrorkutató szerint az arab-félszigeti al-Kaida a terrorcsoport azon ága, amely a legnagyobb képességgel rendelkezik egy svédországi terrorcselekmény végrehajtására. Magnus Ranstorp úgy véli, hogy a fenyegetést nehéz felmérni. 

Soha nem jó ezeknek a terrorcsoportok érdeklődésének a középpontjában lenni 

– fogalmazott. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy az embereknek nem szabad riadalmat és szorongást kelteni, de a fenyegetés valós és komolyan kell venni. 

Borítókép: Zászlókat, köztük svéd zászlót égetnek Libanonban demonstrálók a Korán-égetésekre adott válaszul (Fotó: AFP / ANWAR AMRO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.