Újabb elképesztő kísérlet Trump ellen: elhallgattatnák a volt elnököt

„Nem engedik hogy beszéljek?” – fakadt ki a korábbi republikánus elnök a közösségi médiában.

2023. 09. 16. 9:44
TRUMP, Donald
Atlanta, 2023. augusztus 25. Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik, mielõtt elutazik a Hartsfield-Jackson Atlantai Nemzetközi Repülõtérrõl 2023. augusztus 24-én. Trump elõzõleg feladta magát az atlantai börtönben, és bûnügyi nyilvántartásba vették, majd óvadék ellenében távozhatott. A volt elnök és 18 munkatársa ellen egy georgiai kerületi ügyész büntetõeljárást indított a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet vádjával. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulatot vehet a Donald Trump elleni eljárás, amely azt vizsgálja, a volt elnök beavatkozott-e a szövetségi választásokba 2020-ban. Az ügyet vezető különleges ügyész, Jack Smith ugyanis azt kérte beadványában a bíróságtól, hogy helyezzék „hallgatási tilalom alá” az egykori elnököt és korlátozzák nyilvános nyilatkozatait a január 6-ai capitoliumi ostromot érintő ügyről – hívta fel a figyelmet mások mellett a BBC brit közszolgálati médium.

A különleges ügyész kérvénye a tanuk „zaklatására” is kitért. A beadványában olyan online kijelentésekre hivatkozik a volt elnöktől, amelyek állítólag „félelmet okoztak” a címzetteknek. Trump bevallása szerint ő csupán a politikai elfogultságra hívja fel a figyelmet kritikáiban és él az alkotmányos szólásszabadságot biztosító jogával.

A volt elnök az elhallgattatására irányuló kérvényt sem hagyta szó nélkül. 

Nem engedik hogy beszéljek? Egy olyan inkompetens elnök ellen kampányolok, aki fegyverként használja az igazságügyi minisztériumot és az FBI-t, hogy a politikai ellenfele után áskálódjanak, és akkor mindezt még kommentálnom sem szabad? Szivárogtatnak, hazudnak, perre mennek és még csak nem is beszélhetek?

– fogalmazott a közösségi médiában megosztott bejegyezésében.

A Trumppal szemben eljáró ügyész szűk korlátozásnak nevezte a beadványát, amely a dezinformáció, a fenyegetések és az üggyel szembeni elfogultság megakadályozásához szükséges.

Ha a bíróság jóváhagyja a kérvényt, akkor megtiltanák Trumpnak, hogy a leendő tanúk személyazonosságára, vallomására vagy szavahihetőségére vonatkozó kijelentéseket tegyen. 

Továbbá tilos lenne olyan megjegyzéseket tennie bármely félről, tanúról, ügyvédről, bírósági alkalmazottról vagy potenciális esküdtről, amelyek becsmérlők, uszítók vagy megfélemlítők, de nem korlátoznák azt, hogy Trump az ártatlanságát hirdesse.

A BBC szerint a volt elnök szólásszabadsághoz való első alkotmánymódosítási jogának bármilyen korlátozása – különösen, mivel 2024-ben indul az elnökválasztáson – komoly alkotmányos tiltakozást indítana el a bíróságon.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik, mielőtt elutazik a Hartsfield-Jackson Atlantai Nemzetközi Repülőtérről 2023. augusztus 24-én. Trump előzőleg feladta magát az atlantai börtönben, és bűnügyi nyilvántartásba vették, majd óvadék ellenében távozhatott (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.