időjárás -3°C Taksony 2023. november 29.
logo

Ursula von der Leyen megérkezett Lampedusa szigetére + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews, El Debate
2023.09.17. 11:12 2023.09.17. 11:39
Ursula von der Leyen megérkezett Lampedusa szigetére + videó

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vasárnap délelőtt Lampedusa szigetére érkezett a migránsok számának növekedése miatt növekvő feszültségek közepette – írta meg az Euronews hírportál.

Az Olaszországhoz tartozó szigeten a héten 8500 papír nélküli illegális bevándorló érkezett, ezzel tovább terhelve a szigeten működő túlzsúfolt migránstábort.

Olasz médiaforrások szerint a bizottsági elnök a kikötőt és az Imbriacola kerületben lévő migrációs hotspotot látogatja meg.

Von der Leyen szóvivője, Eric Mamer szombaton megerősítette, hogy a bizottsági elnök Meloni meghívására utazik, aki „rendkívüli intézkedéseket” ígért a migránsáradat kezelésére, és ismét felszólított Észak-Afrika tengeri blokádjára. Mint kijelentette: Európának „paradigmaváltásra” van szüksége a migrációt sürgető kérdések kezeléséhez.

Nyilvánvaló, hogy Olaszország és Európa nem üdvözölheti ezt a tömeges emberáradatot, különösen akkor, amikor ezt a migránsáradatot gátlástalan emberkereskedők irányítják

 – mondta Meloni.

Az olasz El Debate lap szerint „Lampedusa kritikus ponthoz érkezett”.  A kis olasz sziget, ahol mintegy hatezer olasz állampolgár él, az elmúlt években több tízezer illegális bevándorló otthonává vált, akik ezt tekintik Európa kapujának. A portál szerint mindössze három nap alatt több mint tízezer ember érkezett kishajókkal civil szervezetek segítségével, túlnyomó többségük a Szaharától délre fekvő országokból, és az érkezők többsége fiatal férfi.

 

Borítókép: Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az olaszországi Lampedusa szigetére Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kérésére érkezik (Forrás: Twitter/Dario D’Angelo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.