Véget ért a pápa mongóliai útja

Az apostoli utazás a világ figyelmének középpontjába állította a legkisebb katolikus közösséget.

2023. 09. 04. 23:12
FERENC pápa
Ulánbátor, 2023. szeptember 4. Ferenc pápa sajtóértekezletet tart az Ulánbátorból Rómába tartó repülõgépen 2023. szeptember 4-én, négynapos mongóliai látogatása után. Ferenc pápa az elsõ katolikus egyházfõ, aki látogatást tett a hárommilliós kelet-ázsiai országban . MTI/AP/ANSApool/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult Ferenc pápa negyvenharmadik nemzetközi apostoli utazása, visszatért a Vatikánba. A Mongóliába tett látogatása utolsó napján a szentatya felszentelte az Irgalom Házát, a szegények, a hajléktalanok és a családon belül erőszakot elszenvedettek megsegítésére létrehozott épületet.

Ulánbátorban a pápa a karitatív tevékenység értékét méltatta. Beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzetek fejlődése nem a gazdasági jóllététől, vagy a fegyverekbe való beruházástól függ, hanem az egészségügy és a nevelés minősétől. Arra bátorította Mongólia lakosságát, hogy nagylelkűen és odaadó szívvel szolgálják a rászorulókat önkéntesként.

Kiemelte, hogy a technikailag fejlett országokban sem elegendők önmagukban az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások, ha nincsenek olyan önkéntesek, akik a mások iránt érzett szeretetből végeznek önkéntes tevékenységet. Arra is kitért, nemcsak a gazdagokra dolga a jótékonykodás, a leggyakrabban a hétköznapi emberek áldoznak időt és odafigyelést másokra. A keresztény egyház segítő tevékenysége nem prozelitizmus, hanem a Jézus iránti szeretet, mely segít felismerni a szükséget szenvedőben istengyermeki méltóságát – mondta. 

Az apostoli látogatás egy zárt körű szentmisével zárult az Apostoli Prefektúra épületében, ahol Ferenc pápa köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásét és hálája jeléül egy aranyból készült kelyhet ajándékozott Giorgio Marengo bíborosnak, Ulánbátor apostoli nunciusának. Az apostoli utazása végén a repülőtéren Batmunkh Battsetseg, Mongólia külügyminisztere búcsúztatta a Szentatyát, ő pedig rövid üzenetben köszönte meg az ország hatóságainak és népének a szeretetteljes fogadtatást és imáiról biztosította a mongol népet.

Az apostoli utazás a világ figyelmének középpontjába állította a legkisebb katolikus közösséget, ugyanakkor lehetőséget adott Mongólia hagyományai, vallási toleranciája és a két világhatalommal, Oroszországgal és Kínával folytatott közvetítő szerepének megismerésére. A szeptember 2-án tartott, politikai vezetőkkel és a diplomáciai testületet tagjaival tartott találkozón a Szentatya nyíltan szólt azon reményéről, hogy

a békés külpolitikát folytató kicsiny demokrata ország jelentős szerepet tölt majd be a világbéke megvalósításában. Az utazás során a pápa több jelentőségteljes gesztusában megmutatkozott a Kínához való közeledés szándéka. 

A repülőúton táviratban üdvözletét küldte és jókívánságait fejezte ki a kínai elnöknek. Az Ulánbátorban megtartott szentmisén részt vevő kínai bíborosok jelenléte is a Vatikán és Peking diplomáciai kapcsolatainak megerősödését jelezte. A mostani látogatása alkalmával is tartózkodott a politikai hatalommal szembeni bármiféle kritika megfogalmazásától. Ferenc pápa a közelmúltban több alakalommal adott hangot azon szándékának, hogy szeretne ellátogatni Kínába.

Borítókép: Ferenc pápa sajtóértekezletet tart az Ulánbátorból Rómába tartó repülőgépen 2023. szeptember 4-én, négynapos mongóliai látogatása után. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tett a hárommilliós kelet-ázsiai országban. (Fotó: MTI/AP/ANSApool/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.