időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel és ortodox papokkal találkozott a pápa Mongóliában

Magyar Nemzet
2023.09.03. 12:23 2023.09.03. 12:25
Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel és ortodox papokkal találkozott a pápa Mongóliában

Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel, orosz ortodox papokkal, valamint bahái, hindu, sintoista, muszlim, zsidó és evangéliumi keresztény vezetőkkel folytatott felekezetközi párbeszédet Ferenc pápa vasárnap Mongóliában, hogy hangsúlyozza a különböző vallások szerepét a világbéke előmozdításában, és kiemelje a közép-ázsiai ország hagyományos vallási toleranciáját.

A katolikus egyházfő élénk figyelemmel kísérte a különféle vallások képviselőinek szavait, akik közül többen hangsúlyozták, hogy az ulánbátori találkozónak helyet adó hagyományos mongol jurta az égiekkel alkotott harmónia jelképe: a családi tűzhely és az egység helyszíne, amely nyitva van az ég felé és minden arra járó idegen előtt is.

Az, hogy ma mind egy helyen találkozunk, már önmagában üzenetértékű: azt mutatja, hogy a vallási hagyományok, minden jellegzetes különbözőségük és sokszínűségük ellenére, jelentős potenciállal rendelkeznek a társadalom egészének

– fogalmazott beszédében Ferenc pápa, aki Buddhát, Assisi Szent Ferencet és Soren Kierkegaard dán egzisztencialista filozófust is idézte.

– Ha a világ országainak vezetői is a találkozás és a párbeszéd útját választják egymás között, annak döntő hatása lehet azoknak a konfliktusoknak a lezárására, amelyek a világ népei közül oly sokakat érintenek – tette hozzá a katolikus egyházfő.

A felekezetközi megbeszélést Ferenc pápa négynapos mongóliai apostoli látogatásának közepére időzítették, amelynek során a világ egyik legkisebb és legfiatalabb, 1450 fős katolikus közösségének tagjai előtt vasárnap misét celebrál a mongol főváros sportstadionjában.

A Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) nevű katolikus civil szervezet adatai szerint a közép-ázsiai ország lakosságának 53 százaléka buddhista, 39 százaléka ateista, három százaléka muszlim, három százaléka sámánista és két százaléka keresztény.

Borítókép: Ferenc pápa érkezik az ulánbátori Dzsingisz kán nemzetközi repülőtérre 2023. szeptember elsején. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.