Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel és ortodox papokkal találkozott a pápa Mongóliában

Ferenc pápa a különböző vallások szerepét hangsúlyozta a világbéke előmozdításában.

Magyar Nemzet
2023. 09. 03. 12:23
FERENC pápa; DZSINGISZ KÁN
Ulánbátor, 2023. szeptember 1. Ferenc pápa érkezik az ulánbátori Dzsingisz kán nemzetközi repülõtérre 2023. szeptember elsején. Ferenc pápa az elsõ katolikus egyházfõ, aki látogatást tesz Mongóliában. Az ország hárommilliós lakosságának a túlnyomó többsége a buddhizmust és sámánizmust követi. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel, orosz ortodox papokkal, valamint bahái, hindu, sintoista, muszlim, zsidó és evangéliumi keresztény vezetőkkel folytatott felekezetközi párbeszédet Ferenc pápa vasárnap Mongóliában, hogy hangsúlyozza a különböző vallások szerepét a világbéke előmozdításában, és kiemelje a közép-ázsiai ország hagyományos vallási toleranciáját.

A katolikus egyházfő élénk figyelemmel kísérte a különféle vallások képviselőinek szavait, akik közül többen hangsúlyozták, hogy az ulánbátori találkozónak helyet adó hagyományos mongol jurta az égiekkel alkotott harmónia jelképe: a családi tűzhely és az egység helyszíne, amely nyitva van az ég felé és minden arra járó idegen előtt is.

Az, hogy ma mind egy helyen találkozunk, már önmagában üzenetértékű: azt mutatja, hogy a vallási hagyományok, minden jellegzetes különbözőségük és sokszínűségük ellenére, jelentős potenciállal rendelkeznek a társadalom egészének

– fogalmazott beszédében Ferenc pápa, aki Buddhát, Assisi Szent Ferencet és Soren Kierkegaard dán egzisztencialista filozófust is idézte.

– Ha a világ országainak vezetői is a találkozás és a párbeszéd útját választják egymás között, annak döntő hatása lehet azoknak a konfliktusoknak a lezárására, amelyek a világ népei közül oly sokakat érintenek – tette hozzá a katolikus egyházfő.

A felekezetközi megbeszélést Ferenc pápa négynapos mongóliai apostoli látogatásának közepére időzítették, amelynek során a világ egyik legkisebb és legfiatalabb, 1450 fős katolikus közösségének tagjai előtt vasárnap misét celebrál a mongol főváros sportstadionjában.

A Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) nevű katolikus civil szervezet adatai szerint a közép-ázsiai ország lakosságának 53 százaléka buddhista, 39 százaléka ateista, három százaléka muszlim, három százaléka sámánista és két százaléka keresztény.

Borítókép: Ferenc pápa érkezik az ulánbátori Dzsingisz kán nemzetközi repülőtérre 2023. szeptember elsején. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.