Verhofstadt vezetésével több ezren tüntettek a brexit ellen Londonban + videó

A megmozduláson az Európai Parlament más politikusai is részt vettek, az Egyesült Királyság újbóli csatlakozását szorgalmazva.

2023. 09. 24. 13:55
VERHOFSTADT, Guy
Interlaken, 2017. január 10. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának (ALDE) vezetõje, korábbi belga kormányfõ a 15. alkalommal megrendezett kétnapos Nemzetközi Alpesi Szimpózium befektetõi konferencián a svájci Interlakenben 2017. január 10-én. Verhofstadt az elõzõ héten jelentette be, hogy indul az EP elnöki tisztségéért az uniós testület január 17-i elnökválasztásán. (MTI/EPA/Alessandro Della Valle) Fotó: ALESSANDRO DELLA VALLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarellenes kirohanásairól ismert egykori belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt egészen Londonig utazott, hogy részt vegyen egy brexitellenes tüntetésen, ahol az elsők között állt a tömegben. A tiltakozók az Európai Unióba való visszatérésért kampányoltak.

A belga politikus az X- (korábban Twitter) oldalára töltött fel egy videót, amelyben azt mondta,

Várunk rátok, olyan, mintha a brexittel elvesztettük volna az egyik lábunkat. A brexit nem lehet jó, de a brit demokrácia képes arra, hogy ezt visszafordítsa. Ez az, amit meg kell tenniük! Sok sikert hozzá

A National Rejoin March (Nemzeti Újracsatlakozási Felvonuláson) több ezren – egyes közlések szerint legalább háromezren – gyülekeztek, kékbe öltözve, a rendezvény szervezője, Peter Corr arról beszélt, hogy úgy érezte, meg kellett ezt lépni, mert már senki nem akar foglalkozni az üggyel. Egy 21 éves tüntetőt is megkérdezett a The Guardian brit napilap, aki arról beszélt, hogy az ő generációjának esélye sem volt hallatni a hangját.

March To Re-join The EU, London
Fotó: AFP/Shaw Baker 

Egy 23 éves fiatal pedig a The Indepentent brit napilapnak azt mondta, „Azt hiszem, minden fiatal és idős is látja, hogy ez katasztrófa” – mondta.  A férfi tetőtől talpig kék testfestékkel festette be magát. Hozzátette: „Egyáltalán nem sok maradt a demokráciából. Az utcai tüntetés a demokrácia azon kevés jelképei közé tartozik, amelyek megmaradtak.”

Nem Verhofstadt volt az egyetlen képviselő az Európa Parlamentből, részt vett a megmozduláson, Terry Reintke német képviselő is Londonba utazott, aki elmondta, hogy az európaiak nagy rokonszenvvel tekintenek az olyan eseményekre, mint a felvonulás, és hogy az Egyesült Királyságra szerves partnerként tekintenek.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentben tárgyaltak-e az Egyesült Királyság esetleges visszatéréséről, azt mondta: 

Ha lenne hajlandóság újracsatlakozni, az ajtónk nyitva lenne

 − mondta. 

Az Egyesült Királyság 2016 júniusában az akkori miniszterelnök, David Cameron által kiírt népszavazáson megszavazta az EU-ból való kilépést szűk többséggel, majd 2020. január végén az ország kilépett az EU-ból.

Borítókép: Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának (ALDE) vezetője, korábbi belga kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Della Valle) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.