Veszélyeztetettnek nyilvánította az ENSZ Ukrajna ikonikus helyszíneit

Amíg Kijev a háború, addig Velence a vízszint emelkedése és a rengeteg turista miatt került fel a listára.

Forrás: BBC, Euronews2023. 09. 16. 16:01
Az UNESCO húsz ukrán kulturális örökségi helyszínt vesz fel a fokozottan védett listára.(Forrás: The Kyiv Independent / European Media News 24 / Twitter)
Az UNESCO húsz ukrán kulturális örökségi helyszínt vesz fel a fokozottan védett listára.(Forrás: The Kyiv Independent / European Media News 24 / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ukrajnai város jelentős történelmi emlékhelyeit fenyegeti a pusztulás veszélye az Oroszországgal vívott háború miatt – hívta fel a figyelmet a BBC brit közszolgálati csatorna az ENSZ örökségvédelmi szervezete, az UNESCO közleményére.

Ezek közé tartozik a Kijevben található ikonikus Szent Szófia-székesegyház és a kijevi barlangkolostor is. Míg Lviv (Lemberg) városának egész történelmi központja került fel az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszínekről készült listájára.

A közvetlen támadás veszélyével szembesülve ezek a helyszínek kitettek a bombázások okozta lökéshullámoknak

 – állapította meg a világörökségi szervezet, utalva arra, hogy a helyszínek teljes körű védelméhez szükséges feltételei nem teljesülnek.

Az ENSZ arra is emlékeztetett, hogy a világörökségi listán található helyszínek védelméért a tagállamok – vagyis Ukrajna mellett Oroszország is – felelősséggel tartoznak. A most felmerült probléma további pénzügyi és technikai segítség előtt „nyitja meg az utat”.

Oroszország biztosította az ENSZ-t, hogy fegyveres erői megteszik a „szükséges óvintézkedéseket” a károk megelőzése érdekében – Kijev ugyanakkor ezt vitatta.

Jelenleg több mint 50 hely szerepel az UNESCO veszélyességi listáján. A veszélyeztetett helyszínek közé tartozik még Jeruzsálem óvárosa, Bécs történelmi központja és az indonéziai Szumátra szigetén található trópusi esőerdő.

Nem kell tehát háború ahhoz, hogy egy város, vagy emlékmű felkerüljön a veszélyeztetett listára, Velence esetében például a vízszint emelkedése és a rengeteg turista volt a döntés indikátora.

Borítókép: Az UNESCO húsz ukrán kulturális örökségi helyszínt vesz fel a fokozottan védett listára (Forrás: Twitter/European Media News 24/The Kyiv Independent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.