Volodimir Zelenszkij: Érzelmileg készen állok a hosszú háborúra

Az ukrán elnök egy interjúban elmondta, hogy elutasítja az Oroszországgal való egyezség gondolatát is.

2023. 09. 11. 8:24
ZELENSZKIJ, Volodimir
Koppenhága, 2023. augusztus 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlament előtt összesereglett emberekhez beszél Koppenhágában 2023. augusztus 21-én. MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen Fotó: Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij érzelmileg készen áll egy hosszú háborúra, és úgy véli, hogy nem most jött el a legjobb pillanat az Oroszországgal való tárgyalásokra – mondta el az ukrán elnök a The Economist brit hetilapnak adott interjújában.

Megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja kimeríteni Ukrajnát, de Oroszország maga is törékeny.

Putyin nem érti, hogy a hosszú háborúban veszíteni fog. Mert nem számít, hogy az oroszok 60 vagy 70 százaléka támogatja őt, ugyanis a gazdasága fog veszíteni

 – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök elmondása szerint ugyanakkor tisztában van azzal, hogy milyen veszélyeket jelent az országára nézve, ha a Nyugat elkezdi megvonni a gazdasági támogatását. Mivel néhány nyugati szövetségese, köztük az Egyesült Államok jövőre választásokat tart, Zelenszkij szerint a támogatás fenntartása nehéz lesz, különösen, ha nem lesz jelentős előrelépés a frontvonalon.

Zelenszkij megjegyezte, hogy a háborúban nem holnap vagy holnapután fognak győzni, ugyanis ez nem valamiféle fantasztikus álom.

Az ukrán elnök emellett kijelentette, hogy a háború addig fog folytatódni, amíg Oroszország ukrán területeket tart az ellenőrzése alatt. Éppen ezért az elnök szerint nem lehet tartós egy tárgyalással kötött megállapodás. 

Zelenszkij párhuzama szerint azok, akik úgy döntenek, hogy tárgyalnak az orosz elnökkel, úgy becsapják magukat, mint azok a nyugati vezetők, akik 1938-ban Münchenben megállapodást kötöttek Adolf Hitlerrel, csak azért, hogy végignézzék, amint megszállja teljes Csehszlovákiát.

Elmondta továbbá, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyek megkurtítása a szövetségesek részéről csak meghosszabbítja a háborút, és további katonai konfliktusok kockázatát fogja megteremteni a kontinensen.

Zelenszkij úgy véli, szinte lehetetlen megjósolni, hogy az európai országokban élő ukránok milliói hogyan reagálnának arra, ha a szövetségesek hirtelen felhagynának a hazájuk támogatásával. 

Az ukránok általában jól viselkednek és nagyon hálásak azoknak, akik befogadták őket. De nem lenne jó történet Európa számára, ha sarokba szorítanák ezeket az embereket.

– jegyezte meg Zelenszkij, aki elutasította azt a kijelentést, hogy az elhúzódó háborúval Ukrajna még több embert veszíthetne el mind a frontvonalon, mind a menekültek tekintetében.

Miközben közel 19 hónapja tart a háború, az elnök azt állítja, hogy erkölcsileg készen áll a változásra. De ezt az elképzelést csak akkor fogja megvitatni a népével, ha a nyugati támogatói szemében a gyengeség trenddé válik, és nem pillanatnyi kilengés. 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlament előtt összesereglett emberekhez beszél Koppenhágában 2023. augusztus 21-én
(Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.