Elemér 2024. február 28.
logo

Volodimir Zelenszkij: Érzelmileg készen állok a hosszú háborúra

Gábor Márton
2023.09.11. 08:24 2023.09.11. 08:55
Volodimir Zelenszkij: Érzelmileg készen állok a hosszú háborúra

Volodimir Zelenszkij érzelmileg készen áll egy hosszú háborúra, és úgy véli, hogy nem most jött el a legjobb pillanat az Oroszországgal való tárgyalásokra – mondta el az ukrán elnök a The Economist brit hetilapnak adott interjújában.

Megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja kimeríteni Ukrajnát, de Oroszország maga is törékeny.

Putyin nem érti, hogy a hosszú háborúban veszíteni fog. Mert nem számít, hogy az oroszok 60 vagy 70 százaléka támogatja őt, ugyanis a gazdasága fog veszíteni

 – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök elmondása szerint ugyanakkor tisztában van azzal, hogy milyen veszélyeket jelent az országára nézve, ha a Nyugat elkezdi megvonni a gazdasági támogatását. Mivel néhány nyugati szövetségese, köztük az Egyesült Államok jövőre választásokat tart, Zelenszkij szerint a támogatás fenntartása nehéz lesz, különösen, ha nem lesz jelentős előrelépés a frontvonalon.

Zelenszkij megjegyezte, hogy a háborúban nem holnap vagy holnapután fognak győzni, ugyanis ez nem valamiféle fantasztikus álom.

Az ukrán elnök emellett kijelentette, hogy a háború addig fog folytatódni, amíg Oroszország ukrán területeket tart az ellenőrzése alatt. Éppen ezért az elnök szerint nem lehet tartós egy tárgyalással kötött megállapodás. 

Zelenszkij párhuzama szerint azok, akik úgy döntenek, hogy tárgyalnak az orosz elnökkel, úgy becsapják magukat, mint azok a nyugati vezetők, akik 1938-ban Münchenben megállapodást kötöttek Adolf Hitlerrel, csak azért, hogy végignézzék, amint megszállja teljes Csehszlovákiát.

Elmondta továbbá, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyek megkurtítása a szövetségesek részéről csak meghosszabbítja a háborút, és további katonai konfliktusok kockázatát fogja megteremteni a kontinensen.

Zelenszkij úgy véli, szinte lehetetlen megjósolni, hogy az európai országokban élő ukránok milliói hogyan reagálnának arra, ha a szövetségesek hirtelen felhagynának a hazájuk támogatásával. 

Az ukránok általában jól viselkednek és nagyon hálásak azoknak, akik befogadták őket. De nem lenne jó történet Európa számára, ha sarokba szorítanák ezeket az embereket.

– jegyezte meg Zelenszkij, aki elutasította azt a kijelentést, hogy az elhúzódó háborúval Ukrajna még több embert veszíthetne el mind a frontvonalon, mind a menekültek tekintetében.

Miközben közel 19 hónapja tart a háború, az elnök azt állítja, hogy erkölcsileg készen áll a változásra. De ezt az elképzelést csak akkor fogja megvitatni a népével, ha a nyugati támogatói szemében a gyengeség trenddé válik, és nem pillanatnyi kilengés. 

Ukrajna kifogyhat az időből

Nemsokára beköszönt az esős őszi időjárás, ami jelentősen megnehezíti a támadóműveletek végrehajtását.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlament előtt összesereglett emberekhez beszél Koppenhágában 2023. augusztus 21-én
(Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.