Ukrajna kifogyhat az időből

Nemsokára beköszönt az esős őszi időjárás, ami jelentősen megnehezíti a támadóműveletek végrehajtását.

2023. 09. 10. 15:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának valamivel több mint harminc napja maradt arra, hogy sikereket érjen el az ellentámadás során, mielőtt az időjárás lehetetlenné teszi a további műveleteket – fogalmazott a BBC brit közszolgálati médiumnak Mark Milley tábornok. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint még kár lenne temetni az ellenoffenzívát, ugyanakkor elismerte, hogy a vártnál lassabban haladnak az ukrán egységek. 

Még van 30-45 napjuk, amíg tudják folytatni a támadást, tehát még nem végeztek

− magyarázta Mark Milley. 

A BBC-nek nyilatkozott Tony Radakin admirális, az Egyesült Királyság vezérkari főnöke is, szerinte egyértelmű, hogy Ukrajna győzelemre áll, Oroszország pedig veszít. 

Moszkva célja az volt, hogy egész Ukrajnát ellenőrzése alá vonja. Ez nem történt meg és soha nem is fog megtörténni, ezért győz Ukrajna

− fogalmazott. Hozzátette, Ukrajna az oroszok által elfoglalt területek 50 százalékát felszabadította.

 

Az időjárás nem számít?

Az ellentámadás folytatódni fog az év későbbi szakaszában is, a hideg és csapadékos időjárás beálltával, még akkor is, ha ez jelentősen megnehezíti a dolgunkat – fogalmazott szombaton Kirilo Budanov. Az ukrán hírszerzési vezető a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, az ellenoffenzíva több irányba halad, ugyanakkor ő is elismerte, hogy a vártnál lassabban tudnak előretörni az ukrán egységek. 

Az ellentámadás lassúságát nyugati és ukrán tisztviselők sokféleképpen próbálták magyarázni az elmúlt időszakban. Egyes vélemények szerint azért nem tudnak megfelelő tempóban haladni, mert az ukrán katonai vezetés nem megfelelő stratégiát választott, túl sok ponton próbálja megtörni az oroszok védelmi vonalát. 

Volodimir Zelenszkij pedig pénteken a nyugati fegyverszállítmányok lassúságát okolta az offenzíva sikertelensége miatt. 

Az ukrán elnök újfent célzott arra is, hogy F–16-os vadászgépekre lenne szükségük: „Ha mi nem vagyunk ott a levegőben, Oroszország pedig igen, akkor megállítanak minket. Megállítják az ellentámadást.”

Borítókép: Ukrán katona (Forrás: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.