Volt brit főparancsnok: Ukrajna 2024-ben vagy 2025-ben győzhet

Fáradságos aknamentesítést követően az ukránok áttörték az oroszok első védelmi vonalát Zaporizzsja közelében.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner, The Guardian2023. 09. 03. 20:31
Richard Barrons, korábbi brit főparancsnok szerint ha Kijevnek idén nem is, de kellő nyugati támogatással jövőre, vagy 2025-ben győzedelmeskedhet Oroszország felett. (Forrás: NEXTA / Twitter)
Richard Barrons, korábbi brit főparancsnok szerint ha Kijevnek idén nem is, de kellő nyugati támogatással jövőre, vagy 2025-ben győzedelmeskedhet Oroszország felett. (Forrás: NEXTA / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Richard Barrons szerint „2023-ban nem lehet legyőzni Oroszországot, de 2024-ben vagy 2025-ben igen” – idézte a Mandiner a volt brit főparancsnokot.

Amint arról a portál is beszámolt, Richard Barrons úgy látja, hogy a szövetségeseknek növelniük kellene a fegyvergyártást, hogy Kijev lehetőséget kapjon Moszkva legyőzésére.

Barrons véleménye szerint a tüzérségilőszer-hiányt csak átmenetileg oldotta meg az amerikai kazettás lőszerek szállítása, ám

Ukrajnának 2024 során többre lesz szüksége.

Az idén nyáron elért szerény előrelépés azt mutatja, hogy bár a jól felkészült hagyományos védelem legyőzése a harctéren az egyik legnehezebb hadművelet lehet, mégis megvalósítható – írta az Unian ukrán hírügynökség.

Más elemzők szerint noha az utóbbi időben az ukrán erők valóban át tudták törni az orosz védelmi vonalakat több helyen, azok tartós megtartásáról és kiszélesítéséről még nem beszélhetünk. Sőt, az egykori főparancsnok által említett ukrán győzelem, Kijev szemében az 1992-es határok visszaszerzését jelentené, ám a szakértői konszenzus szerint a Krím félsziget visszavétele szinte elképzelhetetlen.

Mindeközben mások mellett a The Guardian brit lap arról számolt be, hogy „az ukrán erők hetekig tartó fáradságos aknamentesítést követően áttörték Oroszország első védelmi vonalát Zaporizzsja közelében”. Az ukrán erők ezt követően gyorsabb győzelemre számítanak, és nyomást gyakorolnak majd a többi védelmi vonalra is – közölte a déli ellentámadást vezető tábornok, Olekszandr Tarnavszkij.

A tábornok szerint amíg az orosz erők az első védelmi vonalra idejüknek és erőforrásaiknak hatvan százalékát áldozták, addig a második és harmadikra jellemzően húszat-húszat, mivel nem számítottak arra, hogy az ukrán erők átjutnak.

Most két védelmi vonal között vagyunk. Nyomulunk tovább előre, és közben megszilárdítjuk vonalainkat

– húzta alá a tábornok.

Szerinte Moszkva is érzi a nyomást, ezért csapatokat csoportosított át a térségbe. Hozzátette: Az oroszoknak előbb-utóbb elfogynak a legjobb katonáik, mi pedig lendületben vagyunk és gyorsabban haladhatunk előre.

A mintegy három hónapja megindított ukrán ellentámadást korábban sok kritika érte annak lassúsága miatt. Nemrégiben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt üzente Kijev kritikusainak, hogy „fogják be a szájukat; jöjjenek Ukrajnába, és próbáljanak meg maguk is felszabadítani egy négyzetcentiméternyit területet is.”

Azonban Tarnavszkij is megemlítette az ukrán veszteségeket, szerinte „minél közelebb vagyunk a győzelemhez, annál nehezebb lesz, mert sajnos a legerősebb és legjobb katonákat elveszítjük”.

Hozzátette:

Ezért most bizonyos területekre kell koncentrálnunk, hogy befejezzük a munkát, nem számít mennyire nehéz ez mindannyiunknak.

Borítókép: Richard Barrons korábbi brit főparancsnok szerint ha Kijev idén nem is, de kellő nyugati támogatással jövőre, vagy 2025-ben győzedelmeskedhet Oroszország felett. (Forrás: NEXTA / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.