„Washington félelemből robbantotta fel az Északi Áramlatot”

Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró CIA-forrásokra hivatkozva írta le a merénylet történetét.

2023. 09. 26. 21:21
BIDEN, Joe
Washington, 2023. szeptember 23. Joe Biden amerikai elnök a fegyveres erõszak megelõzésérõl tart sajtóértekezletet a washingtoni Fehér Házban 2023. szeptember 22-én. MTI/AP/Jacquelyn Martin Fotó: Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy gyönyörű fedősztori volt. Az egyetlen hiba, hogy valóban megtették – idézte Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró az Északi Áramlat felrobbantásának körülményeit ismerő amerikai hírszerzési forrását. Az újságíró Substack blogján osztotta meg legújabb cikkjét, melyben arról ír, hogy a gázvezetékek elleni merénylet mögött a Biden-adminisztráció és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) áll

Mint a neves publicista írja, John F. Kennedytől kezdve minden amerikai elnök különös figyelmet fordított a természeti erőforrások politikai célokra történő felhasználására, éppen ezért nem meglepő az sem, hogy Joe Biden elnök szövetségese – Németország – érdekeit figyelmen kívül hagyva rendelte el a vezetékek felrobbantását. 

A Hershnek nyilatkozó forrás szerint az akciót már jóval az ukrajnai háború előtt elkezdték tervezni, az amerikai hírszerzés feladata ekkor Oroszország elrettentése volt, melyhez egy tényleg elég erős és szimbolikus cselekedetre volt szükség. 

2022 elejére a CIA már fel is vette a kapcsolatot a norvég haditengerészettel és a különleges műveleti erőkkel az esetleges akció végrehajtásának érdekében. Mint Hersh írja, ezt követően hónapokba telt, mire a merényletet végül 2022. szeptember 26-án végrehajtó haditengerészeket felkészítették a műveletre. – A svéd és dán vezetők semmibe vették ezt a tevékenységet, valamint tagadták, hogy tudomásuk lett volna róla – mutatott rá Hersh. A cikk szerint Joe Biden 2022 februárjában elmondott fenyegetésekor, miszerint Washington véget vet a vezetékeknek, ha Oroszország támad, már bevetésre készek voltak a robbanószerek, melyekkel végül valóban felrobbantották az Északi Áramlatot. 

Akkor rájöttünk, hogy a vezetékek megsemmisítésének semmi köze nem volt az ukrajnai háborúhoz

− fogalmazott a már idézett tisztviselő. Hozzátette: a Biden-adminisztráció csupán attól tartott, hogy a földgázt zsaroló eszközként használva Oroszország befolyása alá kényszeríti Németországot. Amerika legrosszabb rémálma pedig, hogy elveszíti a hosszú ideje fennálló elsőbbségét Nyugat-Európában. A művelet előkészítésében részt vevő CIA-csapat vezetői úgy értékelték az eseményeket, hogy a Biden-adminisztráció félrevezető kommunikációja feléjük stratégiai lépés volt a III. világháború felé. 

A Hershnek nyilatkozó forrás szerint egyébként maga Olaf Scholz német kancellár is tisztában volt a német energetikai infrastruktúra ellen készülő merénylettel. Ebből a szempontból teljesen más értelmet nyernek Scholz 2022. febuár 7-én, Joe Biden társaságában elmondott szavai. 

Együtt cselekszünk. Teljesen egységesek vagyunk, és nem fogunk különböző lépéseket tenni.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a fegyveres erőszak megelőzéséről tart sajtóértekezletet a washingtoni Fehér Házban 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.