A magyarok pénzét visszatartja, de tovább pénzeli a Palesztin Hatóságot az EU

Az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén visszavonták az Európai Bizottság azon döntését, hogy felfüggeszti a Palesztinának nyújtott kifizetéseket.

2023. 10. 11. 6:53
BORRELL FONTELLES, Josep
Granada, 2023. október 6. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok állam-, illetve kormányfõinek találkozóján Granadában 2023. október 6-án. MTI/EPA-EFE/Pepe Torres Fotó: Pepe Torres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, Várhelyi Olivér bővítési biztos a közösségi médiában bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztenek minden uniós kifizetést a palesztinoknak.

A palesztinok legnagyobb donorjaként az Európai Bizottság felülvizsgálja teljes fejlesztési portfólióját, összesen 691 millió euró értékben

– írta Várhelyi.

A döntést azonban több európai kormány kritizálta, és végül a külügyminiszterek rendkívüli ülésén visszavonták azt.

A miniszterek túlnyomó többsége ellenezte azt a javaslatot, hogy függesszék fel a kifizetéseket a Palesztin Hatóságnak. Ez az, ami számít

− idézte az EU külügyi főbiztosát, Josep Borrellt a The Guardian brit napilap.

Borrell szerint felülvizsgálhatják a pénzeket, hogy ellenőrizzék, nem szivárog-e ki valami a Hamásznak, de ha igen, akkor valakinek meg kell fizetnie az árát egy ilyen hibának.

A főbiztos azt is hozzátette, hogy mindössze két vagy talán három ország nem értett egyet a döntés visszavonásával.

Az EU a Palesztin Hatóság legnagyobb finanszírozója, és a humanitárius segélyeket növelni fogják – mondta Borrell. Az Európai Bizottság kedden közzétett adatai szerint 2021-ben és 2022-ben 410 millió eurót adtak a Palesztin Hatóságnak, a 2023-as forrásokat még nem osztották ki. További 271 millió eurót adományozott az EU az ENSZ Segélyszervezetének humanitárius projektekre a 2021 és 2023 közötti három évben – derült ki a bizottság adataiból.

Miközben a palesztinokat a támadás ellenére bőkezűen támogatja az Európai Unió, a Magyarországnak járó forrásokat továbbra is visszatartják, annak ellenére, hogy − mint arra Szijjártó Péter a napokban felhívta a figyelmet − ezek a források nekünk járnak.

Az európai szabályok szerint nekünk ezeket az európai uniós pénzeket ki kell fizetni, ha tetszik, ha nem

– szögezte le a külügyminiszter.

Közben az Egyesült Államokban egyre több politikus követeli annak a hatmilliárd dollárnak az ismételt befagyasztását, amit nemrég szabadítottak fel Iránnak, egy öt amerikai állampolgár szabadon bocsátásáról szóló megegyezés részeként.

Míg a Fehér Ház ragaszkodik hozzá, hogy a megállapodás értelmében Irán az említett összeget csak humanitárius célra használhatja, és következetesen elhárítja annak lehetőségét, hogy a hatmilliárd dollár hozzájárult volna az Izrael elleni tragikus támadáshoz, ebben sokan kételkednek.

Idiótának kell lenni ahhoz, hogy elhiggyük a Biden-adminisztráció szavait, miszerint az Iránnak juttatott hatmilliárd dollárból semmit sem lehet az Izrael elleni háborúra fordítani

– írta a közösségi médiában Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő.

Míg eddig jobbára a republikánusok hallatták a hangjukat, most már Jon Tester és Joe Manchin demokrata szenátorok is sürgetik Biden elnököt, hogy ismételten fagyassza be a hatmilliárd dolláros összeget – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Miközben az amerikai hírszerzés tisztviselői folytatják a Hamász által végrehajtott terrortámadások kivizsgálását, felül kell vizsgálnunk lehetőségeinket, hogy Iránt felelősségre vonjuk az általa nyújtott támogatásért. Legalábbis azonnal be kell fagyasztanunk a hatmilliárd dollárnyi iráni vagyont, és meg kell vizsgálnunk a rendelkezésünkre álló egyéb pénzügyi eszközöket

− idézi a Tester által kiadott közleményt a The Hill politikai portál.

Manchin még keményebben fogalmazott:

Minden olyan országot vagy kormányt, amelyről kiderül, hogy támogatja ezt a terrorszervezetet, azonnal a legszigorúbb szankciókkal kell sújtani, hogy megszűnjön ezeknek a terrorista, barbár akcióknak a támogatása

− mondta a demokrata szenátor.  

 

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA-EFE/Pepe Torres)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.