Allah Akbart kiáltva gyilkolt a késelő egy francia iskolában + videók

Egy tanár meghalt és további két ember súlyosan megsérült. Emmanuel Macron francia elnök a helyszínre látogat.

2023. 10. 13. 13:12
null
French police officers from the tactical unit RAID and rescuers stand in front of the Gambetta high school in Arras, northeastern France on October 13, 2023, after a teacher was killed and two other people severely wounded in a knife attack, police and regional officials said. The perpetrator has been detained by police, Interior Minister Gerald Darmanin wrote on X, formerly Twitter. (Photo by Denis CHARLET / AFP) Fotó: Denis CHARLET / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késsel támadt péntek délelőtt egy férfi az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában; egy tanár meghalt és további két ember súlyosan megsérült – közölték rendőrségi források, írja az MTI.

A támadót a rendőrség előállította – jelezte a X-en Gérald Darmanin belügyminiszter.

A France Info hírrádió rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy 

a támadó az iskola egyik volt tanulója, s szerepel a titkosszolgálatoknak a közbiztonságra veszélyes emberek nyilvántartásában. 

A rádió azt is közölte, hogy a támadó testvérét is előállították. Az elkövető a radikális iszlamizmussal volt összeköthető – írja az Europe 1 rádióállomásra hivatkozva a Guardian honlapja.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a gyanúsított a támadáskor azt kiállította, hogy Allahu Akbar. A jelentés szerint a meggyilkolt személy francia nyelvtanár volt.

A francia terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem indított vizsgálatot, a bűnügyi rendőrség nyomoz az ügyben.

Közben egyre több információ lát napvilágot az ügyben. Szintén a The Guardian azt írja a helyi médiára hivatkozva, hogy az elkövető korábban az iskola tanulója volt. Egy rendőrségi forrás pedig azt mondta, hogy Oroszország főként muszlim dél-kaukázusi régiójából, Csecsenföldről származott.

Az arras-i támadás csaknem pontosan három évvel azután történt, hogy a 47 éves Samuel Paty történelem- és földrajztanár október 16-án Párizsban életét vesztette egy 18 éves csecsen menekült támadásában az iskolája előtt.

A CNN amerikai hírtelevízió forrásai szerint a történtek után Emmanuel Macron francia elnök is ellátogat az iskolába, ahol a késeléses támadás történt.

Borítókép: Késelés helyszíne Franciaországban (Fotó: Denis CHARLET / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.