Azerbajdzsán őrizetbe vette a volt hegyi-karabahi elnököt

Örményország bírálta Bakut, amiért törvénytelenül tartóztatta le a korábbi vezetőket.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 14:10
null
Baku, 2023. október 5. Az azeri állambiztonsági szolgálat által 2023. október 5-én közreadott, dátummegjelölés nélküli felvételen az õrizetbe vett Araik Harutjunjánt, az önhatalmúlag kikiáltott szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét állítják elõ a szervezet tagjai Bakuban. Az azerbjdzsáni fõügyészség szerint az enklávét 2023. szeptember elejéig irányító Harutjunjánt a hegyi-karabahi Hankendi (Sztepanakert) városában október 3-án vették õrizetbe az állambiztonsági szolgálat emberei. Azerbajdzsán szeptember 19-én katonai mûveletet hajtott végre a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségû Hegyi-Karabah ellen, ami a szakadár köztársaság feloszlatását eredményezte. MTI/EPA/Azeri állambiztonsági szolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azerbajdzsán megerősítette, hogy őrizetbe vette az önhatalmúlag kikiáltott szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét.

Araik Harutjunjánt, aki 2023. szeptember elejéig irányította az enklávét, hadviselés és zsoldosok felbérlése gyanújával, a nemzetközi humanitárius elvek megsértése miatt vették őrizetbe Hankendi (Sztepanakert) városában október 3-án az állambiztonsági szolgálat emberei

 − közölte az azerbajdzsáni főügyészség. 

Egy azerbajdzsáni bíróság négy hónapra letartóztatta Bako Szaakjánt és Arkagyij Gukaszjánt, Hegyi-Karabah Köztársaság volt vezetőit, valamint David Ishanjánt, az el nem ismert szakadár terület parlamentjének volt elnökét − jelentette a TASZSZ az azeri APA hírügynökségre hivatkozva.

Szerdán Örményország elítélte Hegyi-Karabah volt vezetőinek vagy tisztségviselőinek letartóztatását, különösen Araik Harutjunján esetét említve, anélkül, hogy pontosította volna, mikor tartóztatták le. Azerbajdzsán mindeddig nem erősítette meg az őrizetbe vétel hírét.

Örményország bírálta Bakut, mondván, hogy törvénytelenül és önkényesen tartóztatta le a korábbi hegyi-karabahi vezetőket.

A jereváni hatóságok egyben sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az azerbajdzsáni bűnüldöző szervek továbbra is önkényes letartóztatásokat hajtanak végre, annak ellenére, hogy megígérték, tiszteletben tartják az örmények jogait Hegyi-Karabahban.

Az enklávé egy másik magas rangú tisztviselőjét, korábbi hegyi-karabahi kormányfőt, Ruben Vardanjánt szeptember végén előzetes letartóztatásba helyezték. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala felszólította a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogait, míg gyermekei azt mondták, hogy féltik az életét.

 

Borítókép: Az azeri állambiztonsági szolgálat által 2023. október 5-én közreadott, dátummegjelölés nélküli felvételen az őrizetbe vett Araik Harutjunjánt, az önhatalmúlag kikiáltott szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét állítják elő a szervezet tagjai Bakuban (Fotó: MTI/EPA/Azeri állambiztonsági szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.