Megérkezett az ENSZ Hegyi-Karabahba

A nemzetközi szervezet több mint harminc év után először léphetett be a szakadár régióba.

2023. 10. 02. 19:34
null
Lacin, 2023. szeptember 26. Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötõ Lacini-folyosó ellenõrzõpontjához 2023. szeptember 26-án. Legkevesebb ötezer ember kelt át az örmény határon azt követõen, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” mûveletet indított a fõként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Lacini-folyosó Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés. Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett. MTI/EPA/Roman Iszmajilov Fotó: Roman Iszmajilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azerbajdzsáni média jelentése szerint vasárnap egy ENSZ-misszió érkezett Hegyi-Karabahba, miután az örmények tömeges kivonulását eredményező azerbajdzsáni katonai offenzíva a végéhez közeledik.

A misszió, amelyet egy magas rangú ENSZ-segélytisztviselő vezet, mintegy harminc év óta az első alkalom, hogy a világszervezet bejutott a régióba.

Örményország azt kérte a Nemzetközi Bíróságtól, hogy utasítsa Azerbajdzsánt, vonja ki minden csapatát a hegyi-karabahi polgári létesítményekből, és biztosítson bejutást az ENSZ-nek.

A Nemzetközi Bíróság februárban arra kötelezte Azerbajdzsánt, hogy biztosítsa a szabad mozgást a régióba vezető és onnan induló, Lacini-folyosónak nevezett területen.

A Hegyi-Karabahból a szomszédos Örményországba áttelepülni kívánók átköltöztetésének folyamata a végéhez közeledik

– idézte az orosz RIA hírügynökség vasárnap késő este az örmény kormányt.

Korábban vasárnap az Egészségügyi Világszervezet azt közölte, hogy jóval több mint százezer, Hegyi-Karabahból származó örmény nemzetiségű személy tette meg az utat kevesebb, mint egy hét alatt.

Aktiváltuk vészhelyzeti rendszereinket, és a szükségletek teljes körű felmérését követően szakértőket küldünk az országba, akik kezelik a betegeket, és az alapvető egészségügyi szolgáltatások, illetve a vészhelyzeti koordináció területén is segítséget nyújtanak. A kihívások valóban óriásiak, és mi ott vagyunk, hogy mindent megtegyünk, amit tudunk

– mondta dr. Hans Henri P. Kluge, a WHO Európai Regionális Irodájának regionális igazgatója egy közleményben.

A kimerült örmény családok távozását a héten egy üzemanyagraktárban történt robbanás is megnehezítette, amely legalább 170 ember halálát okozta.

Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője szerint az azeri hadműveletet követően szinte teljesen elhagyták a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségű Hegyi-Karabah területét az örmény lakói, akik anyaországukba távoztak.

Hivatalos adatok szerint mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban a szakadár köztársaság hét elején bejelentett feloszlatása előtt, és úgy tűnik, Azerbajdzsán maradásra vonatkozó felhívásai nem jártak eredménnyel.

Borítókép: Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrző pontjához 2023. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Iszmajilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.