Bakondi György: Nyugat-Európában egyre nő a terrorfenyegetettség

Nyugat-Európában egyre nő a terrorfenyegetettség, az egyetlen esély az, ha a jövő évi EP-választáson nagyobb támogatást kap az illegális migráció elleni határozott fellépés politikája – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 9:55
RÉTVÁRI Bence; BAKONDI György
Az illegális bevándorlásról nyilatkozott Rétvári Bence és Bakondi György Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember kiemelte: az illegális migráció és iszlám terrorizmus elleni fellépésben kulcsfontosságú Egyiptom, ha ott megbomlik a rend, tömegesen jöhetnek Európába a migránsok. Fontos az is, hogy a gázai összecsapás ne szélesedjen ki, ne lépjenek be újabb államok a konfliktusba, mert annak újabb sokmilliós migrációs hullám lehet a következménye. Az pedig Európa számára kezelhetetlen biztonsági helyzetet idéz elő.

Nyugat-Európában a lakosság szembesül azzal, hogy a Hamász felhívására több tízezres, sőt, Londonban százezres tüntetések voltak. Feltámadt az antiszemitizmus is, Németországban Dávid-csillagot festettek zsidók otthonaira, ami korábban elképzelhetetlen volt. Nyilvánvaló, hogy ezek a jelenségek szoros összefüggésben vannak a migrációval – mondta.

Bakondi György hozzátette, a német kancellár már arról beszélt, hogy a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani. A főtanácsadó szerint nyilvánvalóan szigorítani kell azon a liberális, emberi jogokat túlhangsúlyozó, ugyanakkor az emberek biztonságérzetét semmibe vevő hozzáálláson, aminek az eredményeként sok esetben nem hajtják végre a már elrendelt kitoloncolásokat. Ez történt korábban a Brüsszelben két svéd turistát géppisztollyal meggyilkoló tunéziai migráns esetében is – mutatott rá.

Bakondi György megjegyezte: a schengeni övezetben egyre több helyen tér vissza a határellenőrzés, ami megzavarja a szabad mozgást és a gazdasági kapcsolatokat, az áruk és munkaerő szabad áramlását, ám a biztonsági helyzeten nem segít, csak arra jó, hogy a politika látványos gesztust tegyen, hiszen az illegális migráció többnyire a zöldhatáron zajlik.

Nyugat-Európa a 24. órában van, egyes országaiban már a lakosság több mint tíz százaléka migránshátterű, ez a folyamat kezd visszafordíthatatlanná válni 

– figyelmeztetett. Az egyetlen esély, ha a jövő évi EP-választáson a lakosság olyan erőknek ad felhatalmazást, amelyek elsődlegesnek tekintik az illegális migráció elleni fellépést és a határok védelmét – mondta Bakondi György a Kossuth rádiónak.

Az M1 aktuális csatornán a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója leszögezte: nem jó felé mennek a dolgok. A terrorfenyegetettség egyre nő, nagyon komoly nyugtalanság érzékelhető a nyugat-európai lakosságban, itt az ideje, hogy a politika újragondolja a migráció kérdését – jelentette ki.

Borítókép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.