Egyre több migránst kapnak el a horvát–szlovén határon

A horvát–szlovén határnál az emberek egy része indokoltnak tartja a határellenőrzés bevezetését. Azt mondják: bizonytalanság uralkodik Európában.

2023. 10. 30. 22:01
null
Obrezje, 2023. október 21. Szlovén rendõrök az utazók személyes okmányait ellenõrzik a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelõnél 2023. október 21-én, miután éjféltõl életbe lépett a szlovén határellenõrzés a horvát és a magyar határon. Az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenõrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-tõl hasonló intézkedést jelentett be Szlovéniával közös határán. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsivel több mint egy hét telt el azóta, hogy Szlovénia bevezette a belső határellenőrzést Horvátország és Magyarország irányába. Időnként ugyan sorok alakulnak ki emiatt az átkelőknél, de az utasok szerint mindez egyelőre elviselhető – írja az N1 horvát nyelvű hírportál. A szlovén rendőrség szerint az intézkedéseknek meg is van már az eredménye. Csak a horvát–szlovén határnál fekvő Novo mesto rendőrkapitányság területén több mint 1200 külföldit és kilenc csempészt fogtak el, akik 54 külföldit szállítottak, s akartak átvinni a szomszédos országba.

Szlovén rendőrök az utazók személyes okmányait ellenőrzik a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelőnél 2023. október 21-én (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Horvátország és Szlovénia 24 határátkelőjén szelektíven ugyan, de mégis ellenőrzést vezettek be a megnövekedett terrorveszély miatt. Az intézkedésnek elsődlegesen tíz napig kellett volna tartania, de meghosszabbították további húsz nappal, azaz november 19-ig. 

Az utasok egy része nem ebben reménykedett.

Nem számítottunk rá, de nem bánom. Ez megállíthatja az illegális migránsokat? Nem tudom, majd meglátjuk

– mondta az N1-nek az egyik utazó.

Senahid Mihmic közvetlenül a határ mellett, Breganában él. Ő úgy véli, a rendszer működik, a különbség nyilvánvaló a mostani helyzet és a korábbiak között.

Amíg nem volt ellenőrzés a határon, minden nap migránsokkal találkoztunk. Minden este felébresztettek minket, tízesével üldögéltek itt. Most, amikor ellenőrzések vannak, közvetlenül a rendőrök karjaiba futnak

– mondta a helyi lakos, aki hozzátette: a bizonytalanság érzése belopta magát Európába, így indokolt, hogy Szlovénia azon schengeni tagállamok egyike, amely jelenleg valamilyen határellenőrzést hajt végre.

Borítókép: Szlovén rendőrök az utazók személyes okmányait ellenőrzik a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelőnél 2023. október 21-én (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.