Meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia

Forrás: MTI2023. 10. 27. 22:14
Obrezje, 2023. október 21. Autók a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelõnél, a szlovén oldalon 2023. október 21-én, miután éjféltõl életbe lépett a szlovén határellenõrzés a horvát és a magyar határon. Az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenõrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-tõl hasonló intézkedést jelentett be Szlovéniával közös határán. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén kormány pénteki ülésén határozott arról, hogy november 19-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon – jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

Torlódó autók az M70-es autópályán a szlovéniai Pince közelében, a tornyiszentmiklósi magyar–szlovén határátkelőnél (Fotó: MTI/Varga György)

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, eredetileg tíz napra, de legfeljebb (a tíz nappal együtt) két hónapra meghosszabbítható az intézkedés.

A ljubljanai kormány a döntését ismételten az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.

A határellenőrzés lesz a fő témája a horvát, olasz és szlovén belügyminiszterek november 2-i találkozójának is, amelyet Triesztben tartanak meg. Olaszország már jelezte, hogy az ellenőrzéseket a szlovén határon várhatóan egész télen fenntartja.

Szlovénia 14 ellenőrzőpontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin tizenkettőt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a tizennégy ponton léphetik át a határt.

Borítókép: Autók a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelőnél (Fotó:MTI/EPA/Antonio Bat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.