Kanada először választott fekete bőrű házelnököt

A liberális politikustól azt várják, hogy állítsa helyre a nácibotránytól megtépázott parlament méltóságát.

2023. 10. 04. 8:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először választott fekete bőrű politikust a kanadai parlament házelnöknek – adta hírül a BBC brit közszolgálati média. 

A liberális képviselőt, Greg Fergust azok után nevezték ki a pozícióra, hogy az megüresedett a nácibotrány miatt. 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, óriási felzúduláshoz vezetett világszerte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatásakor egy „meglepetéssel” rukkolt elő az akkori házelnök: Anthony Rota hősként mutatta be a 98 éves ukrán–kanadai Jaroszlav Hunkát, aki egykor a nácik oldalán harcolt a második világháborúban. A kanadai parlament, köztük a kormányfő, vastapssal éltette a volt katonát.

Az eset után Justin Trudeau miniszterelnök bocsánatot kért, ám a felelősséget nem vállalta, kizárólag a házelnököt hibáztatta, aki ezek után le is mondott a tisztségéről.

Megmutatjuk, hogy a politika nemes szakma

– közölte az új házelnök. Greg Fergus az első fekete bőrű, aki betöltheti ezt a pozíciót. 2015-ben lett képviselő, amikor a Justin Trudeau vezette Liberális Párt is élre tört. Az MTI beszámolójából az is kiderült, a politikus rendkívül elkötelezett a fekete közösség iránt, megalapította és hat éven át társelnöke volt a fekete parlamenti képviselők képviselőcsoportjának.

A miniszterelnök gratulált a parlament új házelnökének, és úgy fogalmazott, hogy kinevezése motiváló lehet minden olyan kanadainak, főleg a fiatalabb generációnak, akik részt kívánnak venni a politikában. A konzervatívok közül ugyanakkor többen hangosan ellenezték a megválasztását, és rámutattak, hogy egy korábbi etikai vétség miatt alkalmatlan a szerepre.

Greg Fergus első feladatának azt jelölték ki, hogy helyreállítsa az ülésterem becsületét a nácibotrányt követően.

A házelnök ugyanis a parlamenti eljárás pártatlan döntőbírója, aki a viták során igyekszik fenntartani a rendet és az illemet. Csak szavazategyenlőség esetén voksol, a parlament intézményes képviselőjeként ünnepélyes szerepet tölt be – írta meg a Reuters hírügynökség.

 

 

Borítókép: Greg Fergus liberális politikus, a kanadai parlament új házelnöke (Forrás: Facebook/GregFergus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.