időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Kanada először választott fekete bőrű házelnököt

Magyar Nemzet
2023.10.04. 08:17 2023.10.04. 13:59
Kanada először választott fekete bőrű házelnököt

Először választott fekete bőrű politikust a kanadai parlament házelnöknek – adta hírül a BBC brit közszolgálati média. 

A liberális képviselőt, Greg Fergust azok után nevezték ki a pozícióra, hogy az megüresedett a nácibotrány miatt. 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, óriási felzúduláshoz vezetett világszerte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatásakor egy „meglepetéssel” rukkolt elő az akkori házelnök: Anthony Rota hősként mutatta be a 98 éves ukrán–kanadai Jaroszlav Hunkát, aki egykor a nácik oldalán harcolt a második világháborúban. A kanadai parlament, köztük a kormányfő, vastapssal éltette a volt katonát.

Az eset után Justin Trudeau miniszterelnök bocsánatot kért, ám a felelősséget nem vállalta, kizárólag a házelnököt hibáztatta, aki ezek után le is mondott a tisztségéről.

Megmutatjuk, hogy a politika nemes szakma

– közölte az új házelnök. Greg Fergus az első fekete bőrű, aki betöltheti ezt a pozíciót. 2015-ben lett képviselő, amikor a Justin Trudeau vezette Liberális Párt is élre tört. Az MTI beszámolójából az is kiderült, a politikus rendkívül elkötelezett a fekete közösség iránt, megalapította és hat éven át társelnöke volt a fekete parlamenti képviselők képviselőcsoportjának.

A miniszterelnök gratulált a parlament új házelnökének, és úgy fogalmazott, hogy kinevezése motiváló lehet minden olyan kanadainak, főleg a fiatalabb generációnak, akik részt kívánnak venni a politikában. A konzervatívok közül ugyanakkor többen hangosan ellenezték a megválasztását, és rámutattak, hogy egy korábbi etikai vétség miatt alkalmatlan a szerepre.

Greg Fergus első feladatának azt jelölték ki, hogy helyreállítsa az ülésterem becsületét a nácibotrányt követően.

A házelnök ugyanis a parlamenti eljárás pártatlan döntőbírója, aki a viták során igyekszik fenntartani a rendet és az illemet. Csak szavazategyenlőség esetén voksol, a parlament intézményes képviselőjeként ünnepélyes szerepet tölt be – írta meg a Reuters hírügynökség.

 

 

Borítókép: Greg Fergus liberális politikus, a kanadai parlament új házelnöke (Forrás: Facebook/GregFergus)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.