Megkönnyítik a fegyvertartási engedély beszerzését Izraelben

Minél több civilnek szeretnék biztosítani, hogy fegyverhez jussanak.

2023. 10. 20. 18:44
null
Kefar-Aza, 2023. október 18. Romos házban izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én indított többfrontos támadásakor lerohant dél-izraeli Kefar-Aza kibucban 2023. október 18-án. A palesztin milicisták legalább 1400 embert megöltek Izraelben. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter utasította a lőfegyver-engedélyezési osztályt, hogy sürgősségi akcióban minél több civilnek adják meg a lehetőséget arra, hogy fegyverhez juthassanak. Az ehhez kapcsolódó műveletet egy napon belül el is kezdik.

Eddig mindenkinek személyes meghallgatáson kellett részt vennie. 

Ezután viszont azok, akik büntetlen előéletűek, egészségügyi problémával nem rendelkeznek, már elég, ha telefonon beszélnek egy bizottsággal, ezután pedig egy héten belül fegyvertartásit kaphatnak.

Feltétel még, hogy az engedélyt kiadó hatóság körzetében kell élnie az illetőnek, és rendelkeznie kell hadi kiképzéssel vagy katonai ranggal. 

Minden olyan civil, aki 2023-ban megkapta a fegyvertartási engedélyt, de nem vásárolt lőfegyvert és az engedélye lejárt, mostantól az engedély megújítása nélkül vásárolhat lőfegyvert. Ezzel körülbelül négyezer civilnek nyílik lehetősége arra, hogy fegyvert vásároljon.

Ez a szabály kiegészül azokkal, akik azért adták le a fegyverüket az elmúlt hat hónapban, mert nem végezték el a megújító képzést, ők most visszaigényelhetik a fegyvereket. Ezzel a mentességgel mintegy 1800 további ember juthat fegyverhez. Emellett keddtől a jelenlegi 50 helyett már 100 töltényt lehet vásárolni egyszerre.

Ehhez kapcsolódik, hogy az izraeli egészségügyi miniszter arra kérte a fegyvertartási engedéllyel rendelkező civileket, hogy önkéntesként segítsék a kórházak és a különböző egészségügyi intézmények biztonságának fenntartását – írja a Breitbart amerikai hírtportál a Times of Israel lapra hivatkozva. 

Szükség is lehet a civilek segítségére, mert azokat az őröket, akik védik az egészségügyi intézményeket, sorra hívják be az izraeli seregbe, hogy harcoljanak a Hamász ellen. 

Így minél jobban elhúzódik a harc, egyre biztosabb, hogy kellenek majd a civil fegyveresek. Ugyan a legálisan fegyvert tartók száma nem túl magas Izraelben, most azon dolgoznak, hogy lerövidítsék a fegyvertartási engedély megadásának folyamatát. 

Ben-Gvirt sokan szélsőségesnek titulálták korábban, mert 2022-ben úgy döntött, hogy még több izraelit fegyverez fel, ezzel létrehozva gyakorlatilag egy nemzeti gárdát.

Borítókép: Romos házban izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én indított, többfrontos támadásakor lerohant dél-izraeli Kefar-Aza kibucban 2023. október 18-án (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.