Folytatódik az üzengetés Róma és Berlin között

„Németország Európa egyes részein megpróbálja megállítani a migrációt, miközben más határszakaszokon elősegíti az illegális bevándorlók beszállítását”.

2023. 10. 02. 6:05
Lampedusa
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Németország Európa egyes részein megpróbálja megállítani a migrációt, miközben más határszakaszokon elősegíti az illegális bevándorlók beszállítását” – írta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a közösségi mikroblogján vasárnap.

A védelmi miniszter Olaf Scholz német kancellárnak üzent, miután Berlin bejelentette, hogy az Ausztriával, Svájccal és a Cseh Köztársasággal közös határokon szigorítja az ellenőrzést.

Guido Crosetto a bejegyzésében ironikusan „következetesnek és zseniálisnak” nevezte az intézkedést, hangsúlyozva, hogy azzal egy időben Németország nem kormányzati szervezeteket (NGO) finanszíroz, amelyek a migránsokat az olaszországi partoknál teszik ki.

„A probléma Németországé, nem a miénk. Mi szolidaritást kértünk, de Scholz és a német miniszterek másképpen nyilatkoznak. A kérdés nem kizárólag Olaszországot érinti, ide Európa és az ENSZ is kell” – hangoztatta Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes a Rai 1 közszolgálati médium vasárnap esti híradójában.

Tajani hozzátette, Németországban választási kampány zajlik, ezért nem mindig világos, amit mondanak. Úgy vélekedett, a migránsokat, akik Németországba akarnak menni, nem Olaszországba kell szállítani.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Róma és Berlin között azt követően robbant ki vita, hogy nyilvánosságra került, a német kormány 790 ezer euró (csaknem 310 millió forint) finanszírozást adott az SOS Humanity berlini nem kormányzati szervezetnek, amely 2016 óta a Földközi-tengeren tevékeny, és az olaszországi partokra szállítja a migránsokat.

Giorgia Meloni kormányfő szeptember 25-én levélben kért magyarázatot Olaf Scholztól.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt vezetője „ellenséges” magatartásról beszélt Berlin részéről.

Antonio Tajani pénteken a La Repubblica napilapban furcsának és aggasztónak nevezte, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek a migrációs és menekültügyi csomag reformjával foglalkozó tanácsülésével egy időben hét NGO-hajó jelezte, hogy elindult Lampedusa partjai felé. A hajók közül négyet német civil szervezet működtet.

„Felteszem a kérdést, hogy a humanitárius hajók mögött nincsenek-e választási érdekek, (a németek) nem akarnak migránsokat saját városaikban” – hangoztatta Antonio Tajani. Úgy vélekedett, a központi kérdés az, hogy 

migránsokat akarnak-e menteni vagy elkerülni, hogy Németországba érkezzenek meg.

Arra szólított fel: 

a civil hajók abba az országba vigyék az embereket, amelyek felségjelzésével bírnak. 

Ez az egyetlen megoldás, annál is inkább, mivel a migránsok Olaszországból más európai államokba akarnak továbbmenni – mondta.

Borítókép: Migránsok érkeznek Lampedusára (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.