„Menteni akarják a migránsokat, vagy megakadályozzák, hogy Németországba érkezzenek?”

Az olasz külügyminiszter szerint az NGO-hajóknak abba az országba kell vinniük az embereket, amelyek zászlaja alatt hajóznak.

Forrás: MTI2023. 09. 29. 11:45
Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Annalena Baerbock német külügyminiszter az Itáliát ért migrációs nyomásról egyeztettek 2023.09.28-án. (Forrás: Antonio Tajani / Twitter)
Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Annalena Baerbock német külügyminiszter az Itáliát ért migrációs nyomásról egyeztettek 2023.09.28-án. (Forrás: Antonio Tajani / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengeri mentés „szent”, de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.

Tajani furcsának és aggasztónak nevezte, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek a migrációs és menekültügyi csomag reformjával foglalkozó tanácsülésével egy időben hét nem kormányzati szervezet hajója jelezte, hogy elindult Lampedusa partjai felé. A hajók közül négyet német civil szervezet működtet. Tajani, aki a Hajrá, Olaszország! (FI) párt vezetője, kijelentette: fel kell tenni a kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mindez véletlen csupán, vagy más húzódik meg a háttérben?

Felteszem a kérdést, hogy a humanitárius hajók mögött nincsenek-e választási érdekek. Nem akarnak migránsokat a saját városaikban

– hangoztatta Tajani. Úgy vélte: a központi kérdés az, hogy migránsokat akarnak menteni, vagy azt akarják elkerülni, hogy Németországba érkezzenek.

Hozzátette: a civil hajóknak abba az országba kell vinniük az embereket, amelyek zászlaja alatt hajóznak. Ez az egyetlen megoldás, annál is inkább, mivel a migránsok Olaszországból más európai országokba akarnak továbbmenni – hangsúlyozta.

Tajani a brüsszeli tanácskozáson német kollégájának, Annalena Baerbocknak is tolmácsolta a római kormány aggodalmait.

Azzal kapcsolatban, hogy Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter feltűnően gyorsan, nyilatkozat nélkül távozott az EU-ülésről, Tajani azt mondta: Olaszország semmire nem mondott nemet, de időt kért a javaslatok átgondolására. Piantedosi Brüsszelből egyenesen a szicíliai Palermóba ment, ahol Líbia és Tunézia belügyminiszterével egyeztetett a migrációs helyzetről.

A római kormánypalota korábban a fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a német kormány szeptemberben 790 ezer eurót adott az SOS Humanity berlini nem kormányzati szervezetnek, amely 2016 óta a Földközi-tengeren tevékenykedik, és az olaszországi partokra szállítja a migránsokat.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szeptember 25-én levélben kért magyarázatot Olaf Scholz német kancellártól. Matteo Salvini, a Liga párt vezetője, miniszterelnök-helyettes ellenséges magatartásról beszélt Berlin részéről.

 

Borítókép: Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Annalena Baerbock német külügyminiszter az Itáliát ért migrációs nyomásról egyeztettek 2023. szeptember 28-án (Forrás: Twitter/Antonio Tajani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.