Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot

„Brüsszelben erőszakkal nyomnák át az illegális bevándorlásról szóló paktumot” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Forrás: MTI, Polsatnews, PAP2023. 09. 29. 10:28
MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. június 9. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a varsói kormányfõi hivatalban 2023. június 9-én. Morawiecki közölte: Lengyelország nem fogadja el a bevándorlók európai uniós országok közötti kötelezõ szétosztása mechanizmusának jogszabálytervezetét és nem fog fizetni a migránsok befogadásának elutasításának ellenében. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a pénteki sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminisztereinek csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.

Hozzátette: 

Ahelyett, hogy az illegális bevándorlást a forrásainál akadályoznák meg, és Brüsszel biztosítaná az Európai Unió határait, ahogyan Lengyelország a belarusz határt biztosítja, az európai határok nyitottak maradnak, és megvalósul a migrációs paktum.

Bejelentette: az Európai Tanács jövő heti értekezletén határozott nemet mond a paktum tervére, fenntartja Lengyelország vétóját az illegális bevándorlásra.

Kifejtette, hogy az EU-bürokraták nem törődnek a lengyelek biztonságával. Majd a kihívóját, Donald Tuskot bírálta, mondván: a lengyel választások előtt mindent megígér, hogy hatalomba kerüljön, majd teljesíti a brüsszeli bürokraták és a berlini megbízók parancsait – idézte a kormányfőt a lengyel Polsatnews hírportál.

A lengyel–német viszony a migrációban jelenleg forró pontnak minősül, ugyanis Berlin azzal fenyegetőzött, hogy határellenőrzést vezet be a lengyel határon – a schengeni övezet ellenére –, arra hivatkozva, hogy egyre több migráns érkezik országába Lengyelországból és Csehországból.

Varsó válasza sem maradt el, ugyanis miután a szlovák határszakaszon ellenőrzéseket vezettek be, kijelentette, hogy fontolgatja a német határellenőrzést is, ugyanis nyugati szomszédjától is érkeznek bevándorlók az országba. A lengyel kormányzópárt aggodalma, hogy mindezzel megnőne az országában elkövetett erőszakos bűncselekmények, lopások, szexuális erőszak száma.

A lengyel kormány szerint Lengyelországnak el kell kerülnie Svédország helyzetét, vagyis azt, hogy már a hadsereg bevetését fontolgatják a bevándorlók megfékezésére.

 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a varsói kormányfői hivatalban 2023. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.