Hamarosan jöhet a brüsszeli migránskvóta

Lengyelország és Magyarország alulmaradt a többi tagállammal szemben, szavazás ugyanakkor még nem volt.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 21:32
FAESER, Nancy
Brüsszel, 2023. szeptember 28. Nancy Faeser német belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozójára Brüsszelben 2023. szeptember 28-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg vagyunk győződve arról, hogy a következő napokban sor kerülhet az uniós migrációs megállapodásra, képesek leszünk véglegesíteni ezt a politikai mandátumot a tanács számára oly módon, hogy aztán az Európai Parlamenttel közösen folytathatjuk a migrációs paktumot alkotó összes rendelet és jogi eszköz megtárgyalását – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben.

A biztos az EU-tagállamok belügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: a migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatos vitában sok előrelépés történt, a főbb akadályok elhárultak, néhány csekélyebb nézeteltérést kell még elsimítani.

A paktum enyhíteni próbálja az úgynevezett frontországokra, például Olaszországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomást azáltal, hogy az érkezők egy részét más uniós országokba helyeznék át. A menedékkérők befogadását ellenző országok kötelesek lennének fizetni azoknak az országoknak, amelyek befogadják a migránsokat.

Nancy Faeser német belügyminiszter a tanácskozást követően megerősítette, hogy a tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. 

Mint mondta, Lengyelország és Magyarország szólalt fel ellene a tanácskozás során, de szavazásra csütörtökön nem került sor.

Hangsúlyozta: a megállapodás megkötése rendkívül fontos Németországnak, mert egy új közös európai menekültügyi rendszer nagy lépést jelent az illegális migráció egyértelmű korlátozása felé.

A jövőben mindenkit ellenőrizni és regisztrálni kell az EU külső határain. Azokat, akiknek kevés esélyük van arra, hogy menedékjogot kapjanak az EU-ban, közvetlenül a külső határokon egy jogi eljárás keretében vissza kell fordítani. Németország rendezett eljárási mechanizmust akar, amely tiszteletben tartja a menedékjogot és más emberi jogokat. Ennek a rendszernek válság idején is működnie kell, hogy elkerüljük a törvénytelenséget és a káoszt a külső határokon. Erre való a válságrendelet

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy a válságrendeletben előírt szabályozásokról a tagállamok minősített többsége által lehet dönteni. – Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes – jelentette ki.

Borítókép: Nancy Faeser német belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozójára Brüsszelben 2023. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.