Fontos viták helyszíne lesz Granada – közölte a spanyol kormányfő

Az unió bővítéséről, a kontinens stratégiai autonómiájáról és a migrációról tárgyalnak az európai vezetők.

2023. 10. 05. 13:21
SÁNCHEZ, Pedro
Granada, 2023. október 5. Pedro Sánchez ügyvivõ spanyol kormányfõ az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozójára érkezik Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltõ Spanyolország kormánya 47 állam valamint az EU-s intézmények vezetõit hívta meg az EPC tanácskozására. MTI/AP/Fermin Rodriguez Fotó: Fermin Rodriguez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unió bővítéséről, a kontinens stratégiai autonómiájáról és a migrációról tárgyalnak az európai vezetők Granadában – nyilatkozta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Politikai Közösséget (EPC) alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezve csütörtökön.

„Granada ma Európa fővárosa és egyben a békéé” – fogalmazott a kormányfő, aki a tanácskozást megelőzően kétoldalú megbeszélést folytat az eseményen résztvevő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: 

a dél-spanyolországi város fontos viták helyszíne lesz a következő két napban. Csütörtökön a multilateralizmus és geostratégia, az energiaszuverenitás és környezetvédelem, valamint a digitalizáció és a mesterséges intelligencia szerepel a kerekasztal-beszélgetések napirendjén.

Pénteken az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának kiemelt témája lesz az új európai stratégiai autonómia, amelynek szavai szerint az EU mély reformjához kell elvezetnie annak érdekében, hogy a következő években 27-ről 35 tagúra bővülhessen a közösség.

Mi mindig nyitottak voltunk a bővítésre, amelynek mi magunk is nyertesei voltunk 

– jegyezte meg a spanyol miniszterelnök.

Pedro Sanchez Granadában Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt, erről egy videót is megosztott közösségi oldalán. Bejegyzésében azt írta, „közös célunk közös európai otthonunk biztonságának és stabilitásának biztosítása”. Hozzátette, támogatják Ukrajnát az uniós tagság felé vezető úton. „Egységesek és szilárdak maradunk, amíg az igazságos és tartós béke meg nem valósul” – fogalmazott. 

Kérdésre válaszolva elmondta: Spanyolország nagyon érdekelt az európai migrációs paktum létrejöttében, amelynek két fontos tengelye a szolidaritás és a felelősség. Utóbbi a határellenőrzést, az illegális bevándorlás elleni küzdelmet jelenti. Az viszont nem lehetséges, hogy az ország bizonyos részei, például Dél-Spanyolország vagy a Kanári-szigetek, egyedül nézzenek szembe az illegális bevándorlás jelenségével a többi európai ország szolidaritása nélkül – jelentette ki.

Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját harmadik alkalommal rendezik meg, Csehország és Moldova után ezúttal Spanyolországban. Az eseményen 47 ország képviselteti magát az uniós intézmények vezetői mellett.

Borítókép: Pedro Sánchez ügyvivő spanyol kormányfõ az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozójára érkezik Granadában 2023. október 5-én (Fotó: MTI/AP/Fermin Rodriguez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.