Grósz Andor: Bízunk a zsidó állam erejében, kormányában és hadseregében

A Mazsihisz elnöke kiemelte, annak ellenére, hogy több mint kétezer kilométerre élünk Jeruzsálemtől, a város szellemisége lélekben itt van a zsinagógáink és az intézmények falai között.

2023. 10. 09. 14:00
Borítókép: Grósz Andor (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttérzését fejezte ki a Mazsihisz elnöke az áldozatok hozzátartozóinak, a magyaroszági zsidóság nevében pedig mihamarabbi győzelmet kívánt Izraelnek az Alapjogokért központ által szervezett Pro-Izrael konferencián. Grósz Andor úgy fogalmazott:

Izrael éppen úgy táplál minket, mint a kenyér, amely nélkül szintén nem lehet élni. Mi, a magyar zsidók sokat kaptunk és kapunk Izraeltől érzelmi és vallási értelemben egyaránt. De minden magyar zsidó életében eljön a pillanat, amikor megkérdezi saját magától: Én magam vajon mit adtam és mit adok Izraelnek? Mit teszek Izraelért, a magyar zsidóként? A választ nemcsak a saját nevemben, hanem a Mazsihisz képviseletében is mondom. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a hitelével, a világon egyedülálló neológ vallásgyakorlásával, a zsinagógai, az oktatási, a kulturális intézményei fenntartásával voltaképpen Izrael szellemiségét őrzi és táplálja. 

A Mazsihisz vezetője szerint minden magyar zsidóban kettős érzés munkálkodik.

Egyszerre vagyunk magyarok és zsidók. Több mint kétezer kilométerre vagyunk Jeruzsálemtől, de Dávid városának szellemisége lélekben itt van velünk a zsinagógáink és az intézményeink falai között. És ha a Mazsihiszen, azaz Magyarország legnagyobb zsidó felekezetén múlik, akkor ez a jövőben is így marad. Megéljük a zsidóságot és megőrizzük Izraelt a szívünkben. Mi, magyar zsidók, magyar izraeliták átadjuk Izrael feltétlen szeretetét gyermekeinknek és környezetünknek

– jegyezte meg Grósz Andor

Borítókép: Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.