Így mosdatja a nemzetközi baloldali sajtó a Hamászt

Az Európai Unió és annak liberális vezetése évek óta támogatja Palesztinát, és önti az eurómilliókat számukra, annak ellenére, hogy az Európai Unió Izrael barátjának igyekszik magát beállítani. Többször felmerült annak a gyanúja is, hogy a Palesztin Tanácsnak nyújtott támogatások végül az elmúlt napok terrortámadását lefolytató Hamász terrorszervezetnél kötnek ki. Ursula von der Leyen, Joseph Borell is tett hivatalos gesztusokat is a Palesztin Hatóság felé, és a hétvégi támadás ellenére sem állították le a számukra nyújtott donációkat – írja a Tűzfalcsoport.

2023. 10. 17. 11:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság honlapján is látható, hogy az Európai Unió az elmúlt években bimbózó kapcsolatot ápolt a Palesztin Nemzeti Tanáccsal. Az oldalon büszkén hirdeti a bizottság, hogy a PEGASE programon keresztül a Palesztin Hatóság tisztségviselőinek fizetéséhez és nyugdíjához hozzájárult, továbbá ezen a programon keresztül fedezte a rászoruló családok háztartási és egészségügyi kiadásait. Erre volt az EU-nak 145,35 millió eurója 2022-ben – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

A palesztin menekülteknek pedig 487,6 millió euró jutott az elmúlt években. 

Ebből az Egyesült Nemzetek Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynöksége a Közel-Keleten  (UNRWA) nevű szervezetén keresztül elvileg egészségügyi, oktatási és szociális szolgáltatásokat nyújtottak, beleértve a menekülttáborokban dolgozó tanárok, orvosok és szociális munkások fizetését is.

A Guardian keddi cikkében számolt be arról, hogy 2021-ben és 2022-ben 410 millió eurót juttattak a Palesztin Nemzeti Tanácsnak, 2023-as támogatásra pedig még nem került sor. Az EU további 271 millió eurót adományozott az ENSZ Segély- és Munkaügynökségének további humanitárius projektekre a 2021 és 2023 közötti három évre – derült ki a bizottság közleményére hivatkozó cikkből.

Ezek azok a támogatások, amelyeket végül, hosszas huzavona után, de tegnap nem függesztett fel a külügyminiszterek tanácsa, Magyarország tiltakozása ellenére.

„A miniszterek túlnyomó többsége ellenezte a Palesztin Hatóság kifizetéseinek felfüggesztésére irányuló javaslatot. Ez az, ami számít” – mondta, hozzátéve, hogy „az alapokat »nem fogják törölni«.” 

 

A baloldali lapok, szervezetek megértően, sőt nem egy esetben pozitívan nyilatkoznak a jelenleg is zajló iszlamista terrorról

Idehaza még nem jelent meg a baloldali lapoktól hosszabb elemzést arról, hogy a mostani terrortámadás és az azt követő migráció miként hat majd Európa közbiztonságára. De több cikk is arra látszik utalni, hogy baloldali szervezetek szerte a nagyvilágban a muszlim terroristák pártján állnak  – idézi fel a Tűzfalcsoport. 

A Socialist Worker nevű brit lap egyenesen arról ír, hogy „miként tudja Palesztina legyőzni Izraelt és a kapitalizmust.”

 

A Socialist Worker az angol Szocialista Munkáspárt lapja. A pártot alapvetően szélsőbaloldaliként tartják számon és kapcsolatban van több palesztin, illetve migráns segítő szervezettel. A párt leginkább tüntetéseket és vitákat szervez, illetve ideológiai anyagokat gyárt és próbál eljuttatni minél szélesebb közönséghez. Mi a helyzet a nagy amerikai lapokkal?

Azok az olvasók, akik csak és kizárólag nagy amerikai lapokból tájékozódnak, sajnálatos módon csak féligazságokkal szembesülnek. Például a New York Times egyszer sem használta a „terrorista” vagy a „terrorizmus” szavakat a címlapon.

Sőt számos esetben „puhítják” cikkeikben a Hamász megjelölését. Az alábbi két képen, hogy a New York Times miként írta át egy nap leforgása alatt a Hamász TERRORISTÁT, Hamász FEGYVERESRE. 

 

 

 

 

Az internetes archívumban megtalálható, hogy 2023. október 10-én még terroristának tartották a New York Times szerkesztőségében azokat, 

akik több száz ártatlan civilt mészároltak le, de október 12-re már „csak” fegyveresekké avanzsálódtak. Egyes amerikai véleményformálók szerint mindezt azért teszik a nagy amerikai baloldali lapok, mert azt sejtetik, hogy a palesztinok felháborodása jogos volt.  

A világ egyik legnagyobb hírügynöksége, a Reuters már-már egyenesen Izraelt hibáztatja a Hamász terroristák által elkövetett szörnyűségekért. Azt sugallják elemzésükben, hogy többek között Netanjahu kormánya a felelős a negyven gyermek lefejezésével járó terrorista támadásért.

„A Hamász Gázából indított támadása az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában több hónapon át tartó erősödő erőszakot követően indult meg. Megnövekedett izraeli razziák, palesztin utcai támadások és zsidó telepesek palesztin falvak elleni támadásai jellemezték az elmúlt időszakot” – írják, kényszeredett magyarázatot keresve a brutális terrortámadásokra.

Sokkal fajsúlyosabb és sokatmondóbb Jeremy Corbyn megnyilvánulása. Úgy véli, hogy Izraelnek véget kell vetnie a megszállásnak és nem hajlandó elítélni a Hamászt.

A brit Munkáspárt egykori vezetője szintén csatlakozott azokhoz a baloldaliakhoz, akik megpróbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

Egyes amerikai demokrata nagyágyúk is kétértelműen fogalmaznak. Ilhan Omar demokrata képviselő azt tweetelte, hogy: 

„mivel a világ elítéli a Hamász támadásait, ellen kell állnunk az izraeli katonai válasznak is, amelyben már több száz palesztin életét vesztette, köztük közel két tucat gyereket.”

Egy másik posztjában azt fejtegeti, hogy lényegében Izrael apartheid rendszert tart fenn, és felszólította őket, hogy ennek vessenek véget. Az amerikai baloldali politikus egy több, mint ezer áldozatot követelő terrortámadás után felszólítja Izraelt, hogy fejezze be a vérontást, illetve, hogy vessen véget a telepes politikájának

Az egyik fősodorbeli brit újság, a Novara Media megbízott szerkesztője, Rivkah Brown a terrorista támadásokról szóló híreket az ünneplés napjának nevezte.  

Azt írta: „A mai napnak ünnepnek kell lennie a demokrácia és az emberi jogok támogatói számára világszerte, mivel a gázaiak kitörnek szabadtéri börtönükből, és a Hamász harcosai átlépnek gyarmatosítóik területére. A szabadságharc ritkán vértelen, ezért nem szabad bocsánatot kérnünk.”

Mostanra már törölte a posztját, és azt írja, hogy csak elkapta a hév.

 

Angolszáz baloldali diákcsoportok is dicsőítik a Hamászt. A fegyveres terroristákról olyanokat írtak, hogy „mártírok”, a terrorcselekményeket „hősi harcoknak” nevezték, illetve a zsidókat „fasiszta és bűnöző telepeseknek”.

A Black Lives Matter szintén a palesztin terroristák mellett foglalat állást. Ők egyenesen ezt posztolták a közösségi oldalukra:

 

Láthatjuk, hogy az erőszakos, szélsőséges, névleg „liberális” amerikai és nyugati szervezetek, akik rendre az emberi jogok, a szólás- és vallásszabadság mellett törnek lándzsát most éltetik a palesztin terroristákat, akik a hírek szerint már több, mint ezer ártatlan nőt és kisgyereket végeztek ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.