Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere-tárgyalásokon.

Forrás: MTI2023. 10. 09. 9:17
null
Soldiers stand in front of an Israeli police station that was damaged during battles to dislodge Hamas militants who were stationed inside, on October 8, 2023. Israel's prime minister of October 8 warned of a "long and difficult" war, as fighting with Hamas left hundreds killed on both sides after a surprise attack on Israel by the Palestinian militant group. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Fotó: Europress/AFP/Jack Guez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését – jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok hétfőn. Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak Izraelben a szombaton eltűntek családtagjai, és azt kérték a média segítségével a hatóságoktól, hogy a hatóságok tudassák velük a rendelkezésükre álló információkat szeretteikről.

A közszolgálati rádióban hétfő reggel többen közülük bejelentették, hogy hivatalosan értesítették őket arról, hogy családtagjaikat a Gázai övezetbe hurcolták az izraeli területre behatoló iszlamista terroristák.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere-tárgyalásokon. Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát.

A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit. Az izraeli média értesülése szerint Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.

Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint mintegy kétszázhatvan holttestet találtak a sivatagi technoparti helyszínén, amelyet körülvettek az iszlamista fegyveresek, s ahol a fiatalokat lemészárolták, vagy a Gázai övezetbe hurcolták. A szombaton kezdődött vérengzésnek Izraelben immár több mint hétszáz halálos áldozata van.

Eközben több légitársaság is bejelentette, hogy felfüggesztette Tel-Avivba induló járatait a Hamász fegyveres támadása során kialakult biztonsági helyzetre hivatkozva. A United Airlines és a Delta amerikai légitársaság a francia Air France-hoz hasonlóan vasárnap bejelentette a Tel-Avivba induló közvetlen járatai felfüggesztését. A közvetlen járatok olyan nagyobb városokból indulnak, mint New York, Chicago, Washington és Miami.

A United közleménye szerint múlt szombat este és vasárnap reggel két közvetlen járatot is indítottak Izraelbe, de a légiforgalmat a körülmények megváltozásáig leállították.

A Delta képviselete is a járatok törléséről számolt be erre a hétre vonatkozóan. A Kína és Izrael közötti légiforgalom egyedüli üzemeltetője, a Hainan Airlines hétfőn felfüggesztette a Sanghaj és Tel-Aviv között közlekedő járatait az izraeli biztonsági helyzetre hivatkozva. A hongkongi Cathay Pacific szintén felfüggesztette a Hongkong és Tel-Aviv közötti járatait, és további információkat ígért a menetrend szerinti következő, csütörtöki járatáról. A dél-koreai Korean Air is törölte az Incshon és Tel-Aviv közötti hétfői járatát, továbbá közölte, hogy a járatok a jövőben rendhagyó módon fognak közlekedni.

Borítókép: Katonák állnak egy izraeli rendőrőrs előtt, amely megrongálódott a benne állomásozó Hamász fegyveresek kiszorításáért folytatott harcok során, 2023. október 8-án (Fotó: AFP/Jack Guez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.