Kemény lépésre szánta el magát Izrael

A Hamász vezetője azonban azt állítja, hogy óriási győzelem küszöbén állnak.

2023. 10. 07. 20:32
null
Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/AP/Fatima Sbair Fotó: Fatima Sbair
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael energia- és infrastrukturális minisztere, Israel Katz kijelentette, hogy Izrael leállítja a Gázai övezet áramellátását.

Aláírtam egy rendelkezést, amely utasítja az izraeli elektromos vállalatot, hogy állítsa le az áramellátást a Gázai övezetbe

– közölte Katz egy nyilatkozatban. Az áramkimaradások mindennaposak Gázában.

A gázai áramszolgáltató hatóság szerint Izrael bejelentése után a gázai áramellátás 80 százalékát leállították.

Katz nyilatkozata előtt a gázai lakosok már gyakrabban számoltak be áramkimaradásokról az izraeli csapások reggeli kezdete óta. Az övezet az áram nagy részét Izraelből, valamint Gáza egyetlen erőművéből és kismértékben Egyiptomból kapja. Mind az erőmű, mind sokak egyéni generátorai dízelüzemanyagtól függenek, és az Izraelen keresztül behozott anyagoktól.

Ennek ellenére a Hamász úgy gondolja, hogy elsöprő győzelem küszöbén állnak. Iszmáil Haníje úgy fogalmazott a mozgalom televíziójában, az al-Aksza TV-ben:

elég volt, el kell vágnunk a felkelések és forradalmak végtelen ciklusát, amelyben a célunk, hogy harc árán felszabadítsuk a földünket, és kiszabadítsuk minden emberünket az (izraeli) börtönökből.

Haníje azokhoz az arab országokhoz szólva, amelyek korábban vagy éppen ezekben a hónapokban rendezik kapcsolataikat Izraellel, kijelentette: Izrael diplomáciai közeledése ellenére nem képes védelmet nyújtani nekik.

Minden országnak, köztük arab testvéreinknek is azt mondjuk: ez az entitás, amely magát sem képes megvédeni az ellenállókkal szemben, nem tud nektek semmilyen védelmet nyújtani

– hangsúlyozta. – Egyik aláírt rendezési megállapodás sem képes megoldani a konfliktust – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy Izrael 2020-ban rendezte kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, valamint magasabb szintre emelte a kapcsolatait Marokkóval és Szudánnal annak ellenére, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások évek óta be vannak fagyasztva.

Izrael amerikai közvetítéssel Szaúd-Arábiával is tárgyalásokba kezdett a kapcsolatok rendezéséről, ami kiváltotta számos palesztin szervezet bírálatát. Haníje ennek kapcsán megjegyezte, hogy a fegyveres palesztin szervezetek a gázai övezeti harcokat Ciszjordániára és Jeruzsálemre is ki akarják terjeszteni.

– A harc behatolt a cionista entitás szívébe

– szögezte le. Az Irán támogatását élvező, a Gázai övezetet irányító Hamász mintegy háromezer rakétát lőtt ki izraeli területre, valamint mintegy ezer fegyverese behatolt oda, és az izraeli N12 News televízió jelentése szerint már legkevesebb 150 izraeli halálát, 1100-nak pedig a sebesülését okozta, valamint többtucatnyi izraelit elrabolt, és túszként tartja fogva.

A Hamász vezetői így ünnepeltek:

Borítókép: Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.