Két újabb államban tiltják be a gyermekek nemváltását

Két újabb amerikai államnak engedélyezte a szövetségi fellebbviteli bíróság, hogy végrehajtsák a kiskorúak nemváltásának tilalmáról szóló törvényeket. Azaz mostantól a gyakorlatban is tilos pubertásgátlókkal, hormonpótló gyógyszerekkel és orvosi beavatkozásokkal kezelni a kiskorúakat.

2023. 10. 01. 20:45
gyerekek Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok szövetségi fellebbviteli bírósága csütörtökön engedélyezte Tennessee és Kentucky államnak, hogy érvényt szerezzenek olyan törvényeknek, amelyek tiltják a nemi hovatartozást megerősítő orvosi ellátást kiskorúak számára.

Az ohiói Cincinnatiben székelő 6. amerikai fellebbviteli bíróság 2:1 arányban elutasította a transznemű gyermekek családjainak keresetét, akik azzal érveltek, hogy a tilalmak nemi alapon diszkriminálnak.

Az ítélet a második olyan szövetségi fellebbviteli bírósági döntés, amely fenntartja az ilyen törvényeket, miután a 11. kerületi bíróság döntése egy alabamai törvényt élesztett újjá. A másik oldalon Arkansas, Florida, Georgia és Indiana szövetségi kerületi bíróságai, valamint egy montanai állami bíróság is hatályon kívül helyezte az ilyen tilalmakat.

Az amerikai orvosi szövetségek szerint a nemi identitást megerősítő ellátás megfelelő és potenciálisan életmentő kezelés a nemi diszfóriára, vagyis a transznemű emberek születéskor meghatározott neme és nemi identitása közötti eltérés okozta stresszre.

A testület azonban a nemi hovatartozást megerősítő ellátás betiltásának támogatói mellé állt, akik szerint a kezelések nem bizonyítottak, és a gyermekek tartós károsodásának kockázatát hordozzák magukban.

Ez egy viszonylag új diagnózis, amelynek az elmúlt egy-két évtizedben folyamatosan változó megközelítései voltak az ellátásban. Ilyen körülmények között nehéz bárkinek is biztosra megjósolni, hogy milyen hosszú távú következményekkel járna, ha elhagynák az ilyen kezelésekre vonatkozó bármilyen korhatárt

– írta Jeffrey Sutton főbíró különvéleményében, amihez Amul Thapar bíró csatlakozott.

Helene White bírónő különvéleményében azt mondta, hogy a Tennessee és Kentucky állam törvényei nem állják ki az alkotmányos próbát, és beavatkoznak a szülők jól bevált jogkörébe, hogy kiskorú gyermekeikről orvosi döntéseket hozzanak.

Mind a tennessee-i, mind a kentuckyi tilalmat blokkolták az elsőfokú bíróságok bírái, de a 6. kerület júliusban engedélyezte Tennessee tilalmának hatályba lépését, amíg az állam fellebbezését vizsgálja.

A Kentucky-ügyet felügyelő bíró ezután engedélyezte, hogy az állam tilalma is hatályba lépjen, mondván, hogy köteles követni a 6. kerületet, amely mindkét állam fellebbezéseit tárgyalja.

A Tennessee-t megtámadó családok ügyvédjei, köztük a Lambda Legal és az American Civil Liberties Union, az ítéletet lesújtó eredménynek nevezték a transznemű fiatalok és családjaik számára, és azt állítják, hogy jelenleg is vizsgálják, milyen lépéseket tehetnének a kiskorú transzneműek jogainak védelmében.

Borítókép: Illusztráció. Gyermekek játszanak (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.