Kiszabadította az első túszt az izraeli hadsereg

Az izraeli különleges erők kiszabadítottak egy katonanőt, akit az október 7-i támadás során rabolt el a Hamász. Ez volt az első sikeres mentőakció, amit az izraeliek végrehajtottak, de továbbra is több mint 220 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben, köztük négy magyar illetőségűt.

2023. 10. 31. 10:09
null
Izrael, 2023. október 28. Izraeli katonák Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 28-án. Feszült a helyzet a két ország között, miután a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a különleges erők kiszabadítottak egy katonanőt a Hamász palesztin terrorszervezet fogságából egy gázai rajtaütés során. A 19 éves Ori Megidis három hét után találkozhatott újra a családjával. Az információk szerint Megidis jó egészségi állapotban van.

@history_revealed Educational purposes only. Israeli forces rescue the first hostage from Gaza. 18 year old Ori Megidish rescued by idf ground operation. Shani Louk confirmed to be lost. #israel #idf #gaza #palestine #shanilouk #specialforces ♬ original sound - History Revealed

A későbbi mentőakciók sikere érdekében az izraeli hatóságok nem tettek közzé részleteket a műveletről.

A fiatal katonanő sikeres kiszabadítása reménysugár lehet a továbbra is Gázában fogva tartott több mint kétszázhúsz túsz családtagjai számára, akik attól is rettegnek, hogy a szárazföldi invázió veszélybe sodorhatja szeretteik életét. A miniszterelnök szerint azonban épp ez teremti meg a túszok kiszabadításának lehetőségét, mert nyomás alá helyezi a Hamászt.

Elkötelezettek vagyunk, hogy az összes túszt hazahozzuk. Úgy gondoljuk, hogy ennek a módszernek van esélye

− idézi Benjamin Netanjahut a The Telegraph brit napilap.

A palesztin terrorszervezet eddig négy túszt engedett szabadon, először egy amerikai anyát és lányát, majd két idős holokauszt-túlélőt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint négy „magyar érdekeltségű” túsz van a fogva tartottak között.

Köztük van egy nyolc- és egy tizenöt éves kislány, aki izraeli–magyar kettős állampolgárok. Róluk egy videó is felkerült az internetre.

A Hamász a túszok elengedéséért cserébe az Izraelben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátását követelte.

Az izraeli hadsereg közlése szerint az elmúlt 24 órában több mint háromszáz Hamászhoz köthető célpontot támadtak, főként a Gázai övezet alatt található alagútrendszerben rejtőző katonai objektumokat – írja a The Jerusalem Post izraeli napilap.

Borítókép:Izraeli katonák Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.