Magára vállalta az ankarai robbantást a terrorszervezet

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött.

Forrás: MTI2023. 10. 01. 20:05
null
Ankara, 2023. október 1. A biztonsági szolgálat tagjai a török belügyminisztérium épülete közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Ankarában 2023. október elsején, a parlamenti ülésszak elsõ napján. A belügyminisztérium közlése szerint két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Két rendõr könnyebben megsérült. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött. A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség a PKK közleményére hivatkozva tudatta, hogy az akciót válasznak szánták Törökország kurd térségekben folytatott tevékenységére.

Amint arról lapunk is beszámolt, erős robbanást lehetett hallani Ankara belvárosában a török parlament és a belügyminisztérium közelében vasárnap. 

Ali Yerlikaya török belügyminiszter beszámolója szerint a reggeli órákban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról beszélt a parlamentben. Hangsúlyozta, hogy a gazemberek nem érték el és sosem fogják elérni céljaikat. Kiemelte azt is, hogy a terrorizmus kérdését Törökországon belül nagyrészt már megoldották, de továbbra is védeni kell az ország déli – Szíriával és Irakkal közös – határtérségeit.

A merényletet szimbolikus jelentőséggel bíró napon követték el. Vasárnap ült össze ismét a török parlament a nyári szünetet követően, megkezdve őszi ülésszakát.

Ez volt az első robbantásos merénylet Ankarában 2016 óta. Egy magas beosztású rendőrtiszt közlése szerint a terroristák a fővárostól 260 kilométerre délkeletre fekvő Kayseriben rabolták el a támadásra használt kisteherautót, amelynek vezetőjét megölték.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi platformon tett bejegyzésében szolidaritásáról biztosította Ankarát a terrorizmus elleni harcban.

Borítókép: A biztonsági szolgálat tagjai a török belügyminisztérium épülete közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Ankarában 2023. október elsején, a parlamenti ülésszak első napján. (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.