Még Ferenc pápa is feldühödött, olyan történt Jeruzsálemben + videó

Ortodox zsidók köptek a keresztényekre. Szó szerint.

2023. 10. 06. 20:16
Jeruzsálem, 2023. szeptember 22. A kaparót szertartást végzi egy ultraortodox zsidó férfi csirkét lóbálva a feje fölött Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2023. szeptember 21-én. A vezeklési rituálé célja, hogy a hívõ ember az elõzõ évben elkövetett bûneit átvigye az áldozati baromfira, és így megtisztulva várhassa a zsidóság legnagyobb ünnepét, az engesztelés napját, a jóm-kipúrt. A rituálé után a csirkét levágják és húsát odaadják a szegényeknek. MTI/AP/Maya Alleruzzo Fotó: Maya Alleruzzo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világ hallott róla, még a „nagy főnök is”. A pápát is értesítik minden incidensről, és nagyon dühös! – figyelmeztetett a Háárec című izraeli lap beszámolója szerint Vadí Abu Nasszer, a katolikus egyházak jeruzsálemi vezetőinek tanácsának szóvivője. Szavaival arra a legutóbbi, nagy vihart kavaró esetre utalt, hogy radikális ortodox zsidók keresztények felé köptek Jeruzsálem óvárosában, az Oroszlános Kapu közelében – amiról videó is készült.

A felvételen az látszik, hogy keresztények egy csoportja egy keresztet vállukra emelve indulna zarándokútjára a Szent Sír-templom felé, amikor a tömegben vonuló, öltözékük alapján jól beazonosíthatóan ortodox zsidók közül többen feléjük köpnek. A felnőttek példáját aztán gyerekek is követik. Ráadásul nem ez volt az első ilyen alkalom az utóbbi időben.

Az ortodox zsidók azzal védekeztek, hogy nincs ebben semmi keresztényellenes, mindössze régi zsidó hagyomány, hogy templomok vagy kolostorok közelében köpnek egyet.

Csakhogy ezzel lényegében egyetlen vallási vezető sem ért egyet.

 David Lau izraeli askenázi főrabbi világossá tette, hogy az efféle viselkedés indokolatlan, és biztosan semmi köze a zsidó törvényekhez. Miháel Malkieli, az ultaortodox Sasz párt vallásügyi minisztere szintén elítélte a történteket, és arra figyelmeztetett, hogy „ez nem a Tóra útja, nincs rabbi, aki támogatná vagy helyeselné az ilyen súlyosan elítélendő cselekedetet.” De a botrány még a legfelsőbb politikai szintekre is eljutott, maga Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is bírálta a zarándokok elleni támadást, de a külügyminiszter, a turisztikai miniszter és a lakhatási miniszter is felszólalt.

Az első híradások szerint az ortodox zsidók csoportját rendőrök kísérték, akik tanúi voltak az esetnek, azonban semmit nem tettek. Későbbi jelentések szerint öt embert – négy felnőttet és egy gyereket – őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban.

Keresztény vezetők panasza szerint az utóbbi időben egyre gyakoribbak a hívők elleni támadások, atrocitások. Az izraeli rendőrség adatai szerint a rendőrség idén 16 nyomozást indított, és 21 esetben vett őrizetbe gyanúsítottakat keresztények elleni erőszak miatt. 

Egy fél tégla néha igen

– magyarázta lapunknak adott interjújában Várnai Jakab atya, a szentföldi ferences misszió szerzetese, amikor arról kérdeztük, beszivárog-e valami a kolostor falai közé a vallási ellentétekből

– Láthatta, hogy a homlokzaton van egy szobor: egyik kezében könyvvel, másikban kereszttel. Csakhogy a zsidók számára a szoborábrázolás sérti a tízparancsolatot. Ezért lelkiismereti kötelességüknek érzik, hogy elforduljanak, vagy a szélsőségesebbek, hogy megpróbálják egy kővel ledönteni – magyarázta.

A népszámlálási adatok szerint míg jó egy évszázada a szent város lakosságának nagyjából negyede volt keresztény, addig napjainkban legfeljebb két százaléka az. Ez nagyjából 15 ezer embert jelent, akik közül háromezer külföldi. 

Jeruzsálem-szindróma

Letartóztattak egy amerikai zsidó turistát Jeruzsálemben, amiért több műalkotást megrongált egy múzeumban csütörtökön. A rendőrség tájékoztatása szerint a negyvenéves férfi közölte, azért rongálta meg a két II. századi római szobrot, mert azok bálványimádásnak számítanak, és így szembemennek a Tórával. A férfi ügyvédje, Nick Kaufman ezzel szemben azt mondta, hogy védence Jeruzsálem-szindrómában szenved. Ez a szindróma egy olyan módosult tudatállapotot jelöl, amelyben egyes Jeruzsálembe érkező látogatók – hirtelen és intenzív érzékcsalódás révén – bibliai személynek hiszik magukat, és amelyet Jeruzsálem vallásos vonzása okoz. A rendőrség elrendelte, hogy a vádlottat pszichiátriai vizsgálatnak vessék alá. A múzeumban készült felvételeken Pallasz Athéné márványszobra megrongálva, egy másik antik istenség szobra pedig teljesen szétzúzva látható. Jeruzsálemet számos vallás szent helynek tekinti, ezért egyes időszakokban, például a zsidó aratási ünnep, a Szukkót alatt megnő a feszültség a felekezetek között. Az utóbbi időben több hasonló eset történt. Januárban zsidó tizenévesek sírokat rongáltak meg egy fontos jeruzsálemi keresztény temetőben, februárban pedig egy szintén amerikai zsidó turista megrongált egy Jézus-szobrot Jeruzsálem óvárosában. (MTI)

Borítókép: A kaparót szertartást végzi egy ultraortodox zsidó férfi csirkét lóbálva a feje fölött Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2023. szeptember 21-én. A vezeklési rituálé célja, hogy a hívő ember az előző évben elkövetett bűneit átvigye az áldozati baromfira, és így megtisztulva várhassa a zsidóság legnagyobb ünnepét, az engesztelés napját, a jom kippurt. A rituálé után a csirkét levágják és húsát odaadják a szegényeknek (Fotó: MTI/AP/Maya Alleruzzo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.