Meghátrál New York, mégsem fogadnák be a migránsokat

Az államban a helyzet tarthatatlanná vált, ezért a kormányzó és a polgármester is korlátozná a migránsok befogadását.

2023. 10. 02. 6:18
null
Eagle Pass, 2023. szeptember 23. Mexikóból érkezett illegális bevándorló próbál átjutni a határon emelt szögesdrótkerítésen a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 22-én. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerûbb átkelõfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba. MTI/AP/Eric Gay Fotó: Eric Gay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York város polgármestere, aki korábban támogatta a migránsok befogadását, most egyenesen azt állítja, soha nem mondta, hogy mindenkit befogadnak a nagyvárosba. 

A WABC televíziócsatorna egyik műsorában Eric Adams, New York demokrata polgármestere a New York-i migránsok helyzetével és a metropolisz menedékváros státusával kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette,

Soha nem mondtam, hogy gyertek ide mind. Az emberek megpróbálták ezt a benyomást kelteni, de én soha nem ezt a benyomást keltettem

A műsorvezető ugyanakkor feltette a kérdést, hogy ha New York nem akart minden menedékkérőt befogadni, akkor a polgármester miért firtatta a település menedékvárossá nyilvánítását, illetve miért helyezték el az illegális bevándorlókat négycsillagos szállodákban?

A polgármester a válaszában elmondta, hogy egy szenvedélyes embernek tartja magát, különösen a migráció kérdésében.

Szenvedélyes vagyok. Szenvedélyes New York-i. New York-i az attitűdöm. Amit én tettem, azt mindannyian megtettük volna, és mindannyian meg is tettük ebben a városban. Nem véletlenül áll a Szabadság-szobor a kikötőnkben. Nem érdekel, ha ír felmenőkkel rendelkeztek, ha olasz, ha görög, ha karibi, ha afrikai származásúak, mindannyian lehetőséget akartunk kapni az amerikai álom megvalósítására. És azt mondtam, hogy nem fogok méltatlanul bánni az emberekkel.

– jelentette ki a polgármester, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a migránsok New Yorkba való beáramlása ellen kampányolt, és azt állította, hogy a várost elpusztítják a folyamatosan érkező illegális bevándorlók. 

 

A műsorvezető emlékeztetett, míg korábban az Egyesült Államokba érkezőknek alapos átvilágításon kellett átesniük, mire beléphettek New York városába, addig most sokan mindenféle ellenőrzés nélkül érkeznek. 

New York polgármestere válaszában azt mondta:

Nem tudom megakadályozni, hogy az emberek átlépjék a határt, és nincs felhatalmazásom arra, hogy embereket deportáljak. Ez polgármesterként nem tartozik a hatáskörömbe. Azt kell tennem, hogy bárki is érkezik a városba, biztosítanom kell, hogy olyan méltósággal és tisztelettel bánjanak vele, mint az őseinkkel is bántak. Ezt kell tennem.

Ugyanakkor a migránsok New Yorkba való féktelen beáramlásából a korábban szintén bevándorláspárti kormányzónak, Kathy Hochulnak is eleg lett. A kormányzó szintén egy televíziós műsorban arról beszélt, hogy New York ugyan szívesen fogadja a migránsokat, de sajnos a kapacitásaik megteltek, így most már más területeknek kellene megkezdenie a migránsok befogadását.

Nagyon világos leszek a New York-iak értékeit illetően, mindig is olyan hely voltunk, amely befogadta a bevándorlókat. Mi mindig is befogadók, kegyesek, támogatók voltunk. De fel kell hívnunk a figyelmet arra a tényre, hogy a határon túlról érkező embereknek, akik azt hiszik, hogy New York Cityben bőségesen rendelkezésre állanak a szállodai szobák és a szolgáltatások, hatalmasat tévednek, ugyanis elértük a kapacitásunk határait. Ezért arra kérjük a többi területet, hogy fogadják be ezeket az embereket. 

– jelentette ki a politikus, majd megjegyezte, hogy nem fognak kompromisszumot kötni, és nem is akarják feltartóztatni az illegális bevándorlókat, csupán arra van szüksége az államnak, hogy egy ideig mások fogadják be az Egyesült Államokba érkező személyeket. 

Borítókép: Mexikóból érkezett illegális bevándorló próbál átjutni a határon emelt szögesdrótkerítésen a texasi Eagle Passban
(Fotó: MTI/AP/Eric Gay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.