Nagyrészt 1956-nak köszönhető, hogy Magyarország ma független polgári demokrácia

Emlékünnepélyt rendezett a magyar nagykövetség a londoni Magyar Házban.

Forrás: MTI2023. 10. 22. 8:29
POTÁPI Árpád János
London, 2023. október 21. A Nemzetpolitikáért Felelõs Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a londoni magyarság, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségén a Londoni Magyar Házban 2023. október 21-én. MTI/Nemzetpolitikáért Felelõs Államtitkárság/Szakács Tamás Fotó: Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Szakács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mostani magyar nemzedékeknek adatott meg mindaz, amiért 1956 hősei küzdöttek – mondta szombat este az október 23. alkalmából tartott londoni megemlékezésen a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János a magyar nagykövetség által a londoni Magyar Házban rendezett emlékünnepélyen felidézte Nagy Imre 1956. november 1-jén elmondott beszédét, amikor az akkori miniszterelnök kijelentette: a forradalmi harc, amelyet a magyar múlt és a jelen hősei vívtak, végre győzelemre vitte a szabadság, a függetlenség ügyét.

A szabadság és a függetlenség ügye a mai Magyarország ügye. Nekünk adatott meg az, amiért 1956 hősei küzdöttek

– mutatott rá az államtitkár, majd hozzátette: a magyarok tudják, milyen nagy dolog a szabadság, mert szüleink, nagyszüleink, dédszüleink harcoltak érte. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy ezt a függetlenséget a mai korban „egyre határozottabban próbálják zárójelbe tenni, és hazánkat a nemzetközi érdekek szolgálatába állítani”.

Ne hagyjuk, különben 1956 szellemiségéhez leszünk hűtlenek

 – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János kijelentette: 1956 csodája – amelyről Márai Sándor is írt Mennyből az angyal című versében – meglepte a világot, és úgy megrázta a Szovjetuniót, hogy annak alapjai helyrehozhatatlanul megrepedtek.

A magyarországi események teljes meglepetésként érték a brit kormányt is, amely a kormányváltás érdekében nem akart beavatkozni, és lehetséges forradalmi gócpontként elsősorban Lengyelországra tekintett

 – fogalmazott az államtitkár.

A politikus szombaton részt vett a Nagy-Britanniában és Észak-Írországban működő magyar hétvégi iskolák vezetőinek és tanárainak londoni értekezletén, amelyet a Magyarok Angliai Országos Szövetsége szervezett. Az eseményen 25 magyar iskola képviseltette magát a győri Széchenyi István Egyetem oktatóinak részvételével.

A nemzetpolitikai államtitkár az MTI-nek elmondta: a nagyvilágban 255 magyar hétvégi iskola működik – tíz százalékuk az Egyesült Királyságban –, és a győri egyetem a magyar diaszpóraoktatási programot évek óta segíti.

Potápi Árpád János a magyar iskolák konferenciáján felszólalva hangsúlyozta: az, hogy Magyarország ma független polgári demokrácia, nagyrészt 1956-nak köszönhető. Hozzátette: a Szovjetunió koporsójába is a magyarok verték bele az első szöget 1956-ban, és kimondva vagy kimondatlanul, de 1956 vezetett el 1989–1990 vértelen fordulatához is.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Nemzetpolitikáért felelős államtitkárság/Szakács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.