Ötmilliárd eurós katonai segélyt kaphat Kijev Brüsszeltől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, Ukrajna háborús győzelme az EU-val való együttműködéstől függ.

2023. 10. 02. 20:05
KULEBA, Dmitro; BORRELL FONTELLES, Josep
Kijev, 2023. október 2. Az ukrán külügyminisztérium által közreadott képen Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje az EU és Ukrajna kijevi külügyminiszteri találkozója elõtt, amelyet az EU nem hivatalos külügyminiszteri tanácskozása mellett tartanak 2023. október 2-án. Az EU külügyminiszterei most elõször gyûltek össze az EU területén kívül és Ukrajna támogatásáról tárgyaltak. MTI/EPA/Ukrán külügyminisztérium Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal ültek össze az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei a blokk területén kívül. A találkozóra az ukrán fővárosban, Kijevben került sor, melyen Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is részt vett. Bár nagyrészt szimbolikus, az EU és az ukrán diplomaták közötti informális találkozó demonstrálta az EU „egyértelmű elkötelezettségét” Ukrajna oldalán a 19 hónapja tartó háborúban – mondta Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a találkozót követő sajtótájékoztatón. Catherine Colonna francia külügyminiszter pedig azt emelte ki,

a találkozó jelzés Moszkva számára, hogy a blokk eltökélt Ukrajna hosszú távú támogatásában.

A The Guardian brit napilap közlése szerint Borrell bejelentette, tervek szerint még az idei év végéig megállapodnak Brüsszelben arról, hogy ötmilliárd eurós katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának az európai békekeret részeként. Hozzátette: a következő hónapokban 40 ezer katona, köztük vadászpilóták kiképzését tervezik a tagállamok részvételével. A főképviselő arról is beszámolt, az EU továbbra is hozzá fog járulni az európai és az ukrán védelmi ipar közötti együttműködés megerősítéséhez, melynek részeként prioritást élvez a hibrid fenyegetések – mint például a dezinformáció – elleni küzdelem.

A sajtótájékoztatót követően Dmitro Kuleba újságírói kérdésre válaszolva cáfolta hétfőn, hogy tárgyalások folynának Ukrajna és az Európai Unió között részleges vagy bármilyen egyéb, „hiányos” EU-tagságról – közölte az MTI.

Ukrajna első osztályú állam, EU-tagsága is első osztályú lesz

– szögezte le az ukrán külügyminiszter.

Kuleba – az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint – azt mondta, hogy az EU-tagországok külügyminisztereinek kijevi találkozóján „konszenzus volt érezhető” Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban. Az üggyel kapcsolatban Borrell pedig azt mondta, nem létezik „részleges vagy 35 százalékos uniós tagság”. Hozzátette: A tagság az tagság, nem értem, ez honnan jön. A találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett, aki arról beszélt,

Ukrajna győzelme az Oroszországgal folytatott háborúban, az EU-val való együttműködéstől függ.

A The Guardian kiemelte, az államfő azt követően beszélt hazája támogatásáról, hogy az amerikai kongresszus nem vette fel az Ukrajnának nyújtandó háborús segélyt a költségvetési tervezetbe.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (balra) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az EU és Ukrajna kijevi külügyminiszteri találkozója előtt, amelyet az EU nem hivatalos külügyminiszteri tanácskozása mellett tartanak 2023. október 2-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán külügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.