Putyin álma megvalósulni látszik

A FÁK országai támogatták az orosz nyelv használatának kiterjesztését. Ezzel a lépéssel még szorosabbra fűzték az együttműködésüket, csökkentve a destabilizáció esélyét.

Forrás: RIA Novosztyi2023. 10. 14. 6:30
PUTYIN, Vlagyimir
Biskek, 2023. október 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének (FÁK) biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án. MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov Fotó: Pavel Bednyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország elnöke többször is tragédiának és a posztszovjet tér jelenlegi konfliktusainak okának nevezte a Szovjetunió összeomlását. 2015-ben úgy fogalmazott, hogy a Szovjetunió összeomlásának eredményeként „az orosz nép a világ legnagyobb megosztott népe”. Ugyanakkor Putyin azt is kijelentette, hogy a Szovjetuniót nem lehet visszaadni, és Oroszországnak nincs rá szüksége. 

A FÁK-országok vezetői a Biskekben tartott csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy államaikban támogatják és népszerűsítik az orosz nyelvet – derül ki az elnökök által aláírt közös nyilatkozatból, írta meg a RIA Novosztyi

Elősegítjük az orosz nyelv nemzeti szintű támogatására és népszerűsítésére irányuló gyakorlati intézkedések végrehajtását a nemzeti jogszabályokkal összhangban és a nemzetközi színtéren, miközben megőrizzük nyelvi identitásunkat és fejlesztjük a nyelvi sokszínűséget

– áll a dokumentumban.

Célja, hogy ösztönözze a fiatalok érdeklődését az orosz nyelv tanulására és használatára, kedvező feltételeket és lehetőségeket teremtve a tanulási igények kielégítésére

– szögezi le a nyilatkozat, amely megemlíti azt a szándékot is, hogy támogatást nyújtsanak az orosz nyelvű médiának és orosz nyelvű kiadói tevékenységnek a A FÁK országaiban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének (FÁK) biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án (Fotó: MTI/AP/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.