Putyin: Létre kell hozni a független Palesztinát

Az orosz elnök szerint a közel-keleti tragédia az elhibázott amerikai politika eredménye.

2023. 10. 13. 21:49
PUTYIN, Vlagyimir
Biskek, 2023. október 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének (FÁK) biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án. MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov Fotó: Pavel Bednyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk korábban írta, Vlagyimir Putyin a Független Államok Közösségének (FÁK) csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy a közel-keleti nagyszabású tragédia az USA elhibázott politikájának eredménye, amelynek egyoldalú irányvonala zsákutcába juttatta a helyzetet. Az Egyesült Államok nem törődött azzal, hogy kompromisszumot találjon a palesztin–izraeli konfliktusban.

Oroszország kész közvetítő szerepet vállalni a palesztin–izraeli rendezésben. Az orosz elnök úgy véli, hogy szükség van egy független Palesztina létrehozására, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne. Mint mondta, Izraelt példátlan támadás érte és joga van megvédeni magát, ám a Gázai övezetben végrehajtott szárazföldi művelet minden fél számára súlyos következményekkel jár. Kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb ma az, hogy megállítsák a vérontást a Közel-Keleten.

Néhány ország szerepel a listán, amik még ugyan nem tartoznak a FÁK államai közé, de úgy gondolja, hogy a nemzetközösség továbbra is hatékony formátum. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Moldova elveszíti identitását, ez az ország hatóságainak döntése, amiben senki sem akadályozhatja meg őket, kivéve az emberek.

Hiába a Nyugat másodlagos szankciói, Oroszország gazdasági kapcsolatai a FÁK-partnerekkel továbbra is bővülnek. 

Az orosz gazdaság helyzete pedig stabil, a GDP növekedése az év végére három százalék körüli lesz, és az ország minden fejlesztési tervét végrehajtja, beleértve a szociális terveket is − tette hozzá az elnök.

 „Oroszország már most elkezdte megtermelni annak nagy részét, amit korábban külföldön vásárolt, és képes kielégíteni FÁK-partnerei teljes élelmiszer-szükségletét” − fűzte hozzá Putyin.

Putyin felszólított a nemzeti valuták aktívabb használatára a FÁK-országok közötti elszámolásokban, valamint a szervezet államainak a világ többségi országaival való együttműködésének bővítésére.

Putyin rámutatott, hogy a Nyugat megpróbálta „elnémítani” a náci történetet a kanadai parlamentben, és figyelmeztetett a nácizmus világméretű újjáéledésére: „Megdöbbentő volt nézni, amikor a kanadai parlamentben egy nácit megtapsoltak, undorító volt. Remélem, hogy a FÁK-országokban soha nem történik ilyesmi” − mondta. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének (FÁK) biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án (Fotó: MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.