Rakétaeső zúdult Izraelre Gázából + videók

Palesztin harcosok is beszivárogtak Izraelbe. A támadás miatt a menhelyeket is megnyitották.

2023. 10. 07. 7:50
PALESTINIANS-ISRAEL-GAZA-CONFLICT Rockets are fired from Gaza City towards Israel on October 7, 2023. Dozens of rockets were fired from the blockaded Gaza Strip towards Israel on October 7, 2023, an AFP journalist in the Palestinian territory said, as sirens warning of incoming fire blared in Israel. (Photo by SAID KHATIB / AFP) Fotó: Europress/AFP/Said Khatib
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas a készültség Izraelben, miután szombat reggel rakétazápor zúdult az országra, többek között a Negev régiókat és Tel-Aviv körzetét is támadások érték, de Jeruzsálemen kívül is robbanásokat lehetett hallani. Az izraeli hadsereg háborús készenlétet hirdetett.

A The Jerusalem Post jeruzsálemi székhelyű izraeli újság beszámolója szerint a támadás emberáldozatot is követelt, egy 70 éves nő hunyt el. Yoav Gallant védelmi miniszter a helyszínre tart. Közben az izraeli védelmi erők megerősítették, hogy a rakétatűz mellett terroristák is megpróbáltak behatolni egy déli településre.

Az Ynet izraeli hírportál közölte, a terroristák elérték Sderot települését, helyi híradások szerint a rendőrőrsöt is megtámadták.

Izraelben a hétvége folyamán a Szimchat Tórá, azaz a Tóra örömünnepét tartják.

A támadásnak legalább 15 sérültje van,  egy 52 éves és egy 20 éves férfit a repeszek okozta sebekkel kellett kórházba szállítani. Hatan közepesen súlyos, heten pedig könnyű sérüléseket szereztek a támadás során.

Rakéták zúdulnak Izraelre a Gázai övezetből 2023. október 7-én. Fotó: Mahmud Hams/Europress/AFP

Az embereket is riasztották, az izraeli városokban sorra rendelték el az óvóhelyek megnyitását, többek között Askelón városában is.

A rendőrség pedig arra kéri a lakosságot, hogy maradjanak biztonságos és félreeső helyen.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy a következő órákban a legmagasabb beosztású biztonsági tisztviselőkkel tárgyal az események kapcsán.

Az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió szerint a blokád alatt álló Gázai övezetből lőttek ki több tucat rakétát Izrael felé. A gázai lakosok elmondása szerint fegyveres összecsapásokat is hallottak az elválasztó kerítés mentén Khan Younis város közelében. Hozzátették: fegyveres palesztin harcosok jelentős mozgását is látták. A Hamász szombat reggel vállalta a felelősséget a meglepetésszerű támadásért.

Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának legfőbb parancsnoka azt mondta, szombat reggel több mint ötezer rakéta kilövésével megkezdték az Al-Aksza nevű hadműveletet Izrael ellen.

A Gázai övezetből indított támadások minden bizonnyal nem maradnak válasz nélkül Izrael részéről: az izraeli védelmi erők szóvivője bejelentette, ellentámadást indítanak a Hamász ellen. Az X közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a hadsereg közölte, „meg fogjuk védeni magunkat”. Az al-Dzsazíra tudósítása szerint a válaszcsapás még nem kezdődött el, „de mindenki arra számít, hogy hatalmas lesz”.

Borítókép: Rakéták zúdulnak Izraelre a Gázai övezetből 2023. október 7-én (Fotó: AFP/Said Khatib)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.