Kázmér 2024. március 4.
logo

Súlyos figyelmeztetést küldött Irán Izraelnek

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters
2023.10.15. 07:51 2023.10.15. 08:05
Súlyos figyelmeztetést küldött Irán Izraelnek

Irán komoly fenyegetést küldött Izraelnek abban az eseteben, hogyha a terroristák által megtámadott ország tovább folytatja a gázai hadműveletet – számolt be a Reuters hírügynökség. Mint írják a közösségi médiában megjelent bejegyzésben Irán arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael „háborús bűneit és népirtását” nem állítják meg, akkor az események irányítása kicsúszhat az ellenőrzés alól. Irán arra is figyelmeztetett, hogy a helyzetnek „messzire nyúló következményei” lehetnek. 

Korábban Teherán egy ENSZ-en keresztül küldött üzenetben figyelmeztette Izraelt, hogy Iránnak reagálnia kell abban az esetben, ha Izrael szárazföldi offenzívát hajt végre a Hamász palesztin terrorszervezet által ellenőrzött Gázai övezetben.

Izraeli zászlót égetnek Izrael ellen, a Gázai övezetben élő palesztinokat támogatva tüntető irániak Teheránban 2023. október 13-án. Fotó:  MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Izrael a terrortámadást követően ígéretet tett arra, hogy megsemmisíti a Hamászt. Az ország nem sokkal ezután felszólította a gázai civileket, hogy hagyják el az evakuálásra kijelölt övezetet.

Jelenleg az Egyesült Államok és a szélesebb körű nemzetközi diplomácia azon munkálkodik, hogy Iránt kizárják és távol tartsák a konfliktustól. Az országok most elsősorban arra összpontosítanak, hogy megakadályozzák, az izraeli–palesztin háború ne terjedjen át a szomszédos Libanonra és a térség problémásabb országaira. A libanoni, Irán által támogatott, erősen felfegyverzett Hezbollah az elmúlt héten többször is összecsapott Izraellel a libanoni határon. Az ENSZ közleménye szerint az  ENSZ közel-keleti békemegbízottja, Tor Wennesland szombaton Bejrútban találkozott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel. Amirabdollahián utána találkozott a Hamász egyik vezetőjével, Iszmáíl Hanijével Katarban.

Szakértők sem tartják kizártnak, hogy Irán is hozzájárult a háború kirobbanásához, ugyanis a síita országnak érdeke egy széles körű regionális konfliktus. A perzsa ország hatalmas pénzügyi, gazdasági és erkölcsi támogatást nyújt mind a Hamásznak, mind a Hezbollah nevű libanoni terrorszervezetnek. 

Az utóbbi időben Irán nyíltan felvállalta a Hamász támogatását és ezt a szervezet is elismerte. Teherán több évtizede azon munkálkodik, hogy egybekovácsolja a síiták által lakott területeket és országokat. Mind a Hamászra, mind a Hezbollahra előretolt helyőrségként is lehet tekinteni ebben a törekvésben.

Borítókép: Izrael ellen, a Gázai övezetben élő palesztinokat támogatva tüntetnek irániak Teheránban 2023. október 13-án (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támadás Izrael ellen

Ledobták az első segélyszállítmányt az amerikaiak a Gázai övezetben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.