Tízezer embert csempészett az Egyesült Királyságba egy iráni származású férfi

Belgiumban 11 évre ítélték a harmincéves férfit.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 15:15
null
La Restinga, 2023. október 17. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók érkeznek bárkán a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjébe 2023. október 17-én. A spanyol belügyminisztérium szerint október elsõ felében 8500-nál több migráns érkezett összesen mintegy 380 bárkán a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigetcsoportra. 2023 eleje óta több mint 23,5 ezren jutottak el Afrika felõl a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen, mint 2022-ben ugyanebben az idõszakban. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban 11 évre ítélték azt a harmincéves férfit, aki a brit rendőrség szerint egy Európára kiterjedő hálózat részeként tízezer embert csempészett az Egyesült Királyság területére – közölte szerdán a brit nemzeti bűnügyi ügynökség (NCA).

Az Iránból származó Hewa Rahimpur kelet-londoni otthonából irányította az embercsempész-hálózatot, amely megszervezte a migránsok útját Törökországból Nyugat-Európába, majd a francia partokról kis csónakokkal a La Manche csatornán át Angliába szállította a migránsokat.

Az NCA szerint Rahimpur letartóztatása nyomán rajtaütéseket hajtottak végre Európa-szerte, és csak Németországban hatvan felfújható csónakot és több száz mentőmellényt foglaltak le.

A brit bíróság elrendelte a férfi kiadatását Belgiumnak, ahol a helyi ügyészek megállapították, hogy Rahimpur hálózata az átkelésre háromezer és hatezer font (1,27 millió és 2,55 millió forint) közötti összeget kért a migránsoktól.

További 19 személyt ítéltek harminc hónap és nyolc év közötti letöltendő börtönbüntetésre.

Hewa Rahimpur letartóztatása idején embercsempész-hálózata az egyik legsűrűbb forgalommal rendelkező bűnszervezetek közé tartozott

– mondta Craig Turner, az NCA illetékes vezetője. Tavaly rekordszámú, összesen 45 755 személy, idén pedig eddig több mint 25 ezer ember érkezett a La Manche csatornán keresztül Angliába.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.