Újra rekordot döntött az illegális migráció a Kanári-szigeteken

Olyan sok afrikai bevándorló érkezik a spanyol régióba, hogy már a Vöröskeresztnek sincs kapacitása ellátni őket.

2023. 10. 18. 5:18
null
La Restinga, 2023. október 17. A spanyol tengeri mentõszolgálat és a helyi vöröskereszt munkatársai Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlókat fogadnak a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjében 2023. október 17-én. A spanyol belügyminisztérium szerint október elsõ felében 8500-nál több migráns érkezett összesen mintegy 380 bárkán a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigetcsoportra. 2023 eleje óta több mint 23,5 ezren jutottak el Afrika felõl a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen, mint 2022-ben ugyanebben az idõszakban. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önkénteseket toboroz a Vöröskereszt, mert már nem bírják ellátni a Kanári-szigetekre érkező illegális bevándorlókat. José Antonio Rodriguez, a humanitárius szervezet sürgősségi csoportjának regionális vezetője közölte: eddig egyik szigetről a másikra csoportosították át embereiket annak érdekében, hogy mindenhol el tudják látni a százasával érkező afrikaiakat, de a helyzet mostanra túlnőtt rajtuk, és már nincs ember, akit a régión belül mozgósítani tudnának. 

Rodriguez elsősorban a félsziget déli közösségét, Andalúziát kérte fel arra, hogy mihamarabb küldjön embereket, akik szakszerű ellátást tudnak biztosítani a bevándorlóknak, akik sokszor kihűlve és megviselten érnek szárazföldet azután, hogy legalább egy hetet hánykódnak a nyílt óceánon.

Közben a spanyol belügyminisztérium bejelentette, hogy megdőlt az októberi migrációs rekord a Kanári-szigeteken. 

A statisztikák szerint a hónap első tizenöt napjában 8561 illegális bevándorló kötött ki a szigetcsoport tagjain, amire a 2006-os migrációs válság óta nem volt példa. A január 1-től október 15-ig tartó időszakot nézve pedig már 23 537 menekültről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a 2006-os éves csúcs is megdőlhet, amikor 31 678 embert húztak partra a szigetvilágban. Ha utóbbi végül mégsem történik meg, akkor is az idei év lesz a második legsúlyosabb az illegális migrációban, miután a csúcstartó 2020-as év adatai épp az elmúlt napokban dőltek meg (akkoriban 23 271 fő érkezett).

A belügyminisztérium már dolgozik a Kanári-szigetek tehermentesítésén, amit a regionális elnök hetek, sőt hónapok óta kér, ugyanis már nyáron úgy becsülték, hogy az őszi időszakban a megszokottnál több afrikai menekült száll majd hajóra, hogy elérje Spanyolországot. 

A legnagyobb gond a Kanári-szigetek vezetése szerint az, hogy egyre több kísérő nélküli gyermek is utazik a bevándorlókkal teletömött hajókon. Jelen pillanatban 3800-an állnak a szigetek gyámsága alatt, és már nem tudnak ennyi kiskorúra megfelelő figyelmet fordítani. Alfonso Cabello kanári-szigeteki elnökségi miniszter nagyra értékelte, hogy a félsziget múlt héten befogadott 347 gyereket, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy rögtön a távozásuk után érkezett helyettük ötszáz másik, így további segítségre szorulnak. A regionális vezetők méltóságteljes, stabil és folyamatos megoldást kérnek a kísérő nélküli gyerekek elhelyezésére, mert pár száz fő befogadása nem jelent számukra orvosságot.

A belügyi tárca közben elrendelte, hogy a spanyol csendőrség egyik repülője másfél hónapig fokozottabb megfigyelést tartson Szenegál és Mauritánia partjainál – ahonnan a legtöbb menekült érkezik – a helyi hatóságok együttműködésével, hogy így vegye elejét a maffia aktív munkájának, mely százasával ülteti be a hajókba az embereket.

A belügyminisztérium tájékoztatójában szerepel az is, hogy kisebb mértékben ugyan, de nőtt a félszigetre és a Baleár-szigetekre érkező illegális bevándorlók száma is, mintegy 23 százalékkal (9803 főről 12 098-ra). 

Ha pedig a tengeri és szárazföldi migrációs számokat együtt nézzük, a statisztika alapján ki lehet jelenteni, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest már most 46 százalékkal több menekült érkezett idén Spanyolországba (2022-ben 25 169-en, 2023-ban már 36 814-en jöttek).

A ceutai és a melillai határon ugyanakkor ötven százalékkal visszaesett a törvénytelen bevándorlás, ami azt jelenti, hogy a spanyol és a marokkói kormány egyezsége gyümölcsöző volt, és a közös ellenőrzések hatékonyak.

A csendőrség közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hamász fenyegetése miatt tovább nőhet az illegális migráció Spanyolország irányába. A katonai szintű testület ezzel együtt amiatt is aggódik, hogy a kormány nem fordít elég figyelmet elsősorban a Kanári-szigetek fegyveres megerősítésére. Beszámolójuk szerint a legkisebb szigeten, El Hierron például mindössze négy csendőr fogadja a százasával érkező illegális bevándorlókat, miközben a Hamász miatt a terrorkészültséget országos szinten növelni kellett. Véleményük szerint ha bármilyen fenyegetettség áll fenn, ilyen csendőrségi és rendőrségi létszám mellett egyetlen szigetlakó sem érezheti magát biztonságban.

 

Borítókép: A spanyol tengeri mentőszolgálat és a helyi Vöröskereszt munkatársai Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlókat fogadnak a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjében 2023. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.