Özönlenek az illegális bevándorlók a Kanári-szigetekre

Októberben már több mint ötezer afrikai menekült érkezett a spanyolországi Kanári-szigetekre, amely a regionális elnök szerint „Lampedusává alakult át”.

2023. 10. 14. 6:43
null
Los Cristianos, 2023. október 11. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek csónakon a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjébe 2023. október 10-én. Ezen a napon csaknem 193 fekete-afrikai migráns két csónakját fedezte fel a spanyol parti õrség hajója a spanyol Kanári-szigetek partjai elõtt. MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes Fotó: Alberto Valdes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elárasztják a többségében szenegáli és mauritániai illegális bevándorlók a Kanári-szigeteket. A helyzet mostanra annyira eszkalálódott, hogy nincs olyan nap, hogy ne érkezzenek több száz fővel telezsúfolt hajók a szigetcsoport tagjaira. Csak csütörtökön 812-en érkeztek, köztük rengeteg gyermek és tíz csecsemő is. 

A legtöbben ráadásul a legkisebb szigetre, El Hierrora érkeznek, amely soha nem látott még egyszerre ennyi bevándorlót. 

Az ottani befogadórendszer már két héttel ezelőtt összeomlott, így automatikusan szállítják tovább az embereket a nagyobb szigetekre, például Tenerifére és Gran Canariára, de már ott is fogytán a férőhely. 

Fernando Clavijo regionális elnök egy rádióinterjúban úgy fogalmazott: „El Hierro két hónap leforgása alatt az Atlanti-óceán Lampedusája lett”.

A Vöröskereszt tájékoztatása szerint a legtöbb menekült Szenegálból és Mauritániából érkezik, mindenki megviselten, rossz állapotban ér partot, miután legalább hét napot töltenek el a nyílt óceánon mire meglátják a szárazföldet. Miután kiszállnak a hajóból sokan megcsókolják a földet, de a többségnek fogalma sincs arról, hogy Spanyolországba érkezett, mert a célja csak az volt, hogy elmeneküljön a saját hazájában tapasztalható borzasztó életkörülmények elől. 

Csak októberben ötezer, ebből az elmúlt négy napban pedig több mint 1100 afrikai migránst mentettek ki a vízből a kanári-szigeteki mentőhajók, ami a 2006-os migrációs válság óta példátlan szám a szigetvilágban. 

Az egyik rendőrszakszervezet, a JUPOL szerint év végéig még több mint tízezren fogják elérni a térséget. 

Szóvivőjük, Ibón Dominguez ezért azt követeli a központi kormánytól, hogy azonnal avatkozzon be és növelje az emberek és az eszközök létszámát a térségben.

Kiemelte, hogy a hajón érkező menekültek száma évek óta ellenőrizetlenül növekszik, és 

idén már körülbelül húszezer illegális bevándorló érte el a Kanári-szigeteket, ami húsz százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. 

Jelentésük szerint ha ehhez még több mint tízezer embert hozzá kell adni év végéig, akkor akár történelmi rekord dőlhet meg a helyi illegális migráció tekintetében. A JUPOL bírálta az ügyvivő kormányt amiatt, hogy a regionális elnök többszöri kérése ellenére még semmilyen intézkedést nem hajtott végre annak érdekében, hogy enyhítse az emberi és anyagi erőforrás hiányát, valamint a telítettséget a szigetvilágban. 

Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő jelenleg azzal van elfoglalva, hogy sikeresen megalakítsa új kormányát Spanyolországban, így belügyminisztériuma a kanári elnök hetek óta tartó könyörgése után egyelőre csak annyit jelentett be, hogy 342 kísérő nélküli kiskorú bevándorlót átszállítanak a félszigetre, hogy tehermentesítsék a túlterhelt befogadórendszert.  

A szigeteken jelenleg több mint háromezer afrikai gyerek tartózkodik, akiknek a túl magas létszám miatt nem képesek azt a figyelmet biztosítani, amit korukból fakadóan igényelnének. 

Ráadásul a most érkező hajókon egyre több kiskorú utazik, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, így a regionális befogadórendszernek háromszáz gyermek elszállítása valójában nem jelent segítséget. 

Sajtóinformációk szerint a csend a kormány részéről csak látszólagos. Állítólag a belügyminiszter a háttérben arra készül, hogy a következő hetekben több repülőjáratot indít útnak, amelyekkel visszaviszik az illegális úton Spanyolországba érkezett embereket a szubszaharai országokba. 

A tárca megbízott vezetője, Fernando Grande-Marlaska az Európai Bizottság alelnökével szerdán elutazott Mauritániába, hogy megerősítse a migrációs ügyekben való együttműködést az ország vezetésével, hétfőn pedig úgy tervezi, hogy Szenegálba is ellátogat, hogy az ottani elnökkel együttműködve csökkentsék a Kanári-szigetekre induló hajók létszámát. Hogy a diplomácia mennyire lesz sikeres, kérdéses, mivel a két ország hatóságai állítólag már Marlaska érkezése előtt megerősítették az ellenőrzéseket, hogy visszaszorítsák az illegális migrációt, de ebből Spanyolország egyelőre semmit sem érez. 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakon a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjébe 2023. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.