időjárás -1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Trump szerint a főügyész miatt menekülnek a cégek New Yorkból + videó

Kónya Rita
2023.10.03. 09:15 2023.10.03. 09:21
Trump szerint a főügyész miatt menekülnek a cégek New Yorkból + videó

Fordulattal végződött a Donald Trump elleni polgári per tárgyalásának első napja. A volt elnök szerint az ügy nyolcvan százaléka gyakorlatilag már le is zárult.

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított eljárás egyesbíró által tárgyalt per, vagyis nincs esküdtszék, a bíró egy személyben hoz döntést az ügyben. Az ilyen tárgyalások rendszerint gyorsabban zajlanak a hagyományos esküdtszéki tárgyalásoknál, mivel levesebb formasággal járnak.

Bár az eljárás csalás miatt indult, ez nem büntetőügy, hanem egy polgári per, amelyben New York állam főügyésze, Leticia James lép fel felperesként.

Mint arról beszámoltunk korábban, Trump ügyvédei épp erre hivatkozva kérték a bírótól az ügy ejtését, ugyanis álláspontjuk szerint mivel a köz érintettsége nem bizonyított, a főügyésznek nem lett volna a joga megindítani az eljárást.

A tárgyalás ebédszünetében Trump úgy nyilatkozott a tárgyalásra összesereglett riportereknek, hogy az ellene indított per kimeríti a választások befolyásának fogalmát. Kritizálta továbbá Leticia James főügyészt, mondván miatta menekülnek a cégek New York államból.

Múlt héten Engoron bíró már hozott egy részleges döntést az ügy egyik pontjában, mely szerint Trump csalást követett el, amikor jelentősen túlértékelte a cégei tulajdonában álló ingatlanokat. A bíró egyben elrendelte Trump egyes vállalkozási engedélyeinek visszavonását.

A tárgyalási szakasz más elsősorban a pénzbüntetés összegének megállapítására fókuszál. James főügyész, aki már elnöksége alatt is többször támadta Trumpot, 250 millió dolláros kártérítést kért a keresetében.

Trump ügyvédei szerint egy ingatlan annyit ér, amennyit fizetnek érte, és van olyan vevő a piacon, aki nagyon is megadná a Trump által megadott összeget. „Ez nem csalás, ez ingatlanpiac” − idézi Alina Habba, Trump egyik ügyvédjének érvelését a Politico hírportál.

A tárgyalás menetébe a hétfői tárgyalási nap utolsó öt perce hozott fordulatot, amikor a bíró maga is elismerte, hogy a főügyész által felhozott esetek egy része már elévült. A bíróságról távozva Trump méltatta a bírót, „kiemelkedőnek” nevezve a tárgyalás utolsó öt percét. Szerinte ezzel az ügy nyolcvan százaléka le is zárult.

A Fox News amerikai televíziós hálózat tudósítása szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a bíró szavai az ügy pontosan mely pontjaira vonatkoznak. Trump ügyvédei szerint a bíró beleegyezett abba, hogy minden, 2014 előtt lezárt ügylet kikerül az ügyből.

Trump továbbra is fenntartja ártatlanságát.
Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Butch Dill)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.