Újabb földrengések sújtották Afganisztánt

A közép-ázsiai országot október elején is több földrengés rázta meg, akkor több mint kétezren haltak meg.

Forrás: MTI2023. 10. 15. 7:24
null
Zenda Dzsar körzet, 2023. október 11. Afgán lány sír összedõlt otthonuk romjainál, Herát nyugati tartomány Zenda Dzsar körzetében 2023. október 11-én, amikor újabb, szintén 6,3-as erõsségû földrengés rázta meg a tartományt. Az afgán hatóságok szerint a mai földrengésben csupán egy ember vesztette életét és 130-an sérültek meg, mert az érintett területen lakók napok óta a szabad ég alatt kényszerülnek tartózkodni. A hatóságok legutóbbi adatai ezer és kétezer közé teszik az október 7-i földmozgás halálos áldozatainak számát, amiben ezrek sebesültek meg és váltak hontalanná. MTI/AP/Ibrahim Noruzi Fotó: Ibrahim Noruzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg vasárnapra virradóra az Afganisztán északnyugati részén lévő Herát térségét az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS) szerint. A földrengés 33 kilométerre Herát városától történt, nyolc kilométer mélyen.

Október elején már több nagy erejű földrengés volt Herát térségében, a rengésekben több mint kétezren haltak meg, sok nő és gyerek is, a sérültek száma szintén több ezer volt.

Tavaly júniusban egy 5,9-es erősségű földrengés, amely az elmúlt közel 25 év legsúlyosabb földmozgása volt Afganisztánban több mint ezer ember halálát okozta, és több tízezer embert tett otthontalanná az elszegényedett délkeleti Paktika tartományban. Afganisztán már most is súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba – miután a nemzetközi közösség nem ismeri el őket hivatalos kormányként az országban – a nemzetközi segélyezése szinte teljesen leállt.

Borítókép: Illusztráció. Afgán lány sír összedőlt otthonuk romjainál, Herát nyugati tartomány Zenda Dzsar körzetében 2023. október 11-én, amikor újabb, szintén 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a tartományt (Fotó: MTI/AP/Ibrahim Noruzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.