Varsó meghosszabbítja a határellenőrzést a lengyel–szlovák határon

A lengyel adatok azt jelzik, működik a szigorított határellenőrzés, több mint ötszáz migránst tartóztattak fel.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 10:49
null
Barwinek, 2020. április 7. Kamionok várakoziknak, miközben a rendõrség ellenõrzést végez egy ideiglenes határátkelõnél a lengyel-szlovák határon, a lengyelországi Barwinek közelében 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány miatt újra bevezették az ellenõrzést a lengyel határállomásokon. A hazatérõ lengyel állampolgároknak 14 napig házi karanténban kell lenniük. MTI/PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország további húsz nappal, november 2-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon – jelentette be csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter. Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a szlovák határon. Kaminski a lengyel közszolgálati rádió első csatornáján (Polskie Radio 1) elmondta: a péntekig érvényes intézkedést további húsz nappal, november 2-ig meghosszabbítják. Mint jelezte, a lépés összhangban van a schengeni kódexszel, és még csütörtökön tájékoztatják róla az Európai Bizottságot.

A szigorított határellenőrzés eddig jó eredményeket, egyértelmű hatást hozott, mintegy 550 illegális bevándorlót tartóztattak fel – közölte a miniszter. „A migrációnak nem lesznek semmilyen, Lengyelországon áthaladó illegális útvonalai” – húzta alá.

Hangsúlyozta továbbá: a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzése érdekében meg kell szüntetni az illegális migráció útvonalait egész Európában.

Információink szerint az embercsempészek most Ausztriára fókuszálnak, ezért azt gondolom, az osztrák hatóságoknak is […] hatékonyan kell akadályozniuk az illegális bevándorlók mozgását

– fogalmazott Kaminski.

Emlékeztetett: Lengyelország az Európai Unió külső határát is védi, és megakadályozta a Belaruszon át Európába irányuló migrációs útvonal kialakítását. A Szlovákiával közös határán elrendelt ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzés bevezetése után Lengyelország kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogos átkelőre korlátozta a határforgalmat. Október eleji adatok szerint az év elejétől a lengyel határőrség csaknem 1700 migránst tartóztatott fel a balkáni migrációs útvonal egyik ágát képező szlovák határszakaszon.

Borítókép: Illusztráció. Kamionok várakoznak, miközben a rendőrség ellenőrzést végez egy ideiglenes határátkelőnél a lengyel–szlovák határon, a lengyelországi Barwinek közelében 2020. április 7-én (Fotó: MTI/PAP/Darek Delmanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.