Zuhanórepülés: folyamatosan csökken Zelenszkij népszerűsége

Az ukrán elnök népszerűsége a háború kitörésekor még mélyponton volt, de azt követően a legnépszerűbb ukrajnai politikussá nőtte ki magát. Az elmúlt időszakban azonban ismét hanyatlani kezdett az indexe.

2023. 10. 28. 5:51
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt még a független Ukrajna történetében olyan államfő, aki 73 százalékkal nyerte volna meg az elnökválasztásokat. Volodimir Zelenszkijnek azonban mindez 2019 tavaszán sikerült. Azonban, akárcsak elődei, úgy ő is gyorsan lenullázta ez a támogatottságot, hiszen 2022 elejére a legtöbb közvélemény kutató már csak 20 százalékon vagy az alatt mérte. Jött azonban a háború, ahol Zelenszkij a nép vezéreként emelkedett fel, erre pedig nagyban rátett jó PR-ja: előkerült a zöld, a khaki és feketeszínű ruha, megnövesztette szakállát, „hadúrként” született újjá. 

Az ukrán állami propaganda, melyen csak erősített a hadiállapot miatt bevezetett jogrend, nem kételkedik Zelenszkij magas népszerűségében. 

A emberek jelentős része azonban már egymásnak is el meri mondani, hogy csalódott az elnök politikájában. 

Más a helyzet viszont a közvélemény-kutatásokkal. Ukrajnában köztudott, hogy bárki vásárolhat magának olyan felmérést, amilyet csak szeretne. Feltéve, ha meg tudja fizetni. Ez azonban más lapra tartozik. A baj ott kezdődik, ha már az egyszerű felmérésekre sem mernek válaszolni az emberek, bizonyos retorzióktól tartva. Egy háborús országban pedig csak nagyon kevesen merik kimondani az igazat az ország vezetőiről, még ha a felmérés névtelenül zajlik, akkor is.

 

Csökkenő népszerűség

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet friss felmérése szerint azonban már megjelentek az első fecskék, akik már el merik mondani, hogy elégedetlenek Zelenszkij politikájával. 

Az általuk végzett felmérés szerint az ukrán állampolgárok körében az ukrán elnök népszerűsége csak az elmúlt két hónapban nyolc százalékkal csökkent.

Továbbá, február és szeptember között tizenhat százalékos volt a visszaesés azok körében, akik feltétel nélkül támogatják őt. Ha lehet nekik hinni, akkor jelenleg 82 százalékon áll az elnök népszerűsége, bár ezt lehetne vitatni. 

Egy másik nemzetközi kutatás szerint, amit a Nemzetközi Republikánus Intézet végzett az USAID finanszírozásával, az ukránok mindössze 42 százaléka támogatja határozottan, 40 százalékuk pedig csak valamennyire Zelenszkijt. 

Ez az arány áprilisban még 58 százalék és 38 százalék volt. 

Szemmel látható tehát a csökkenés. 

 

A Telegram nem hazudik?

Ukrajna egyik legnagyobb követővel rendelkező politikai Telegram-csatornája, a Legitimnij szerint Zelenszkij népszerűsége biztosan elúszott. Szerintük:

Amennyiben a közeljövőben tartanák a választásokat, úgy Zelenszkij nem tudna az első fordulóban győzni, miközben fél éve még fölényes helyzetben volt.

Hozzáteszik, hogy Zelenszkij népszerűségét a következő nehezítő tényezők befolyásolják:

  1. Közel a tél (sötét, áramszünetekkel teli tél várható stb.);
  2. Hatalmas a korrupció, amiről sokat írnak Nyugaton;
  3. Sikertelenség a fronton. Az ellentámadás kudarcba fulladt, nőtt az esély az újabb területek elvesztésére;
  4. Hitelt nem adnak, de ha adnak is, akkor is sokkal kevesebbet. Ez sok problémához fog vezetni. Elszáll a hrivnya árfolyama. Visszatartják a fizetéseket, szociális krízis lesz stb.;
  5. Csökken az érdeklődés az ukrán krízis iránt a szponzorok részéről. Izrael minden figyelmet elvitt, Ukrajna háttérbe került;
  6. A hatalmi monopólium elvesztése. A nyugati lobbi több széket akar. Változások lesznek a kormányban.

A Legitimnij elemzése hozzáteszi: amennyiben Ukrajnában 2024-ben megtartják a választásokat, úgy addigra Zelenszkij népszerűsége a kritikus 15-20 százalék körülire fog lecsökkenni. Éppen emiatt készítik fel a first lady Elena Zelenszkát, akit jelenleg minden szinten népszerűsítenek.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben 2023. október 11-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.