Adolf Hitler portréjával tüntettek a kristályéjszaka évfordulóján

Utrecht polgármestere és az ügyészségi vizsgálatok szerint ez belefér a szabad véleménynyilvánításhoz való jogba.

2023. 11. 11. 20:17
NUNEZ, Laurent
Párizs, 2023. október 31. Dávid-csillaggal festett falú ház elõtt járókelõk Párizsban 2023. október 31-én. Laurent Nunez párizsi rendõrfõnök szerint a falfirka antiszemita, ezért a rendõrség nyomozást indított az elkövetõ megtalálásáért. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő eseményről számolt be a De Telegraaf holland lap. A közép-hollandiai Utrechtben a város polgármestere engedélyt adott arra, hogy palesztinbarát aktivisták a kristályéjszaka évfordulóján a város főpályaudvarán demonstráljanak.

A lap beszámolója szerint a tüntetők egyebek mellett Adolf Hitler képeit ábrázoló portrékat vittek magukkal, és követelték a Hamász egy emberének, Amin Abou Rashed szabadon bocsátását is, aki egy holland börtönben tölti a büntetését.

Mint ismert, a kristályéjszaka, más néven novemberi pogromok egy központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám volt a náci Németországban 1938. november 9–10-én. A zavargások során több tucat zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le, gyújtották fel, de a rendőrség nem avatkozott közbe. A szörnyű eseménysorozat a betört kirakatokból szertehulló szilánkokról kapta a nevét.

Sharon Dijksma utrechti polgármester hangsúlyozta a tüntetés szükségességét: 

– A magas részvétel azt mutatja, hogy a városban nagy szükség van arra, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen szörnyű körülmények között élnek nap mint nap a gázai emberek. A véleménynyilvánítás szabadsága és a tüntetéshez való jog alapvető jog. Ezért a tüntetéseknek a törvény keretein belül, tartalmuktól függetlenül, bőséges teret biztosítunk

– fogalmazott, majd kiemelte, hogy az ügyészség vizsgálatai szerint nem történt szabálysértés vagy bűncselekmény a demonstráció alatt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.