Az USA leváltaná Zelenszkijt

Egy 2014-ben kiszivárgott telefonbeszélgetést is visszaidézett az Asia Times.

2023. 11. 11. 11:14
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Asia Times oldalán jelent meg egy cikk, amiben azt írják, hogy az USA az Egyesült Királysággal kiegészülve le akarja váltani Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, amit vagy egy elnökválasztás keretén belül tesznek meg, vagy egy Majdan-szerű felfordulás keretében.

A lap beszámol róla, hogy nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok dönt az ukrán elnök személyéről.

2014-ben szivárgott ki egy telefonbeszélgetés a jelenlegi külügyminisztériumi államtitkár, Victoria Nuland és az akkori kijevi amerikai nagykövet, Geoffrey Pyatt között, amelyben azt latolgatták, hogy ki lehet „elfogadható” elnökjelölt Ukrajnában, és segítségül hívták Joe Biden akkori alelnököt is. Biden mellett Jake Sullivan, Biden akkori és jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett Ukrajna következő elnökének megválasztásában.

„Ugyanaz a három amerikai szereplő – Biden, Sullivan és Nuland – dönt ismét Ukrajnáról. Miért lenne ez a három hajlandó Zelenszkijt félredobni?” – teszi fel a kérdést a lap, amit meg is válaszol a volt CIA-ügynök, terrorelhárítási szakértő, Larry C. Johnsonra hivatkozva. Zelenszkij elmozdításának hátterében az állhat, hogy nem követte megfelelően Washington ellentámadásra vonatkozó stratégiáját és ezért maradt el az ukrán katonai siker.

A cikk szerzője egyenesen „tiszta propagandának” nevezi azokat a nyugati, amerikai és európai sajtóban terjedő híreket, hogy az ukránok jelentős katonai sikereket érnek el Oroszországgal szemben.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó:MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.